Na hlavný obsah

Ruské aktivistky z Pussy Riot držia hladovku proti podmienkam ich zadržania

Súd ich uznal vinnými z propagácie nacistických symbolov.

Ruské aktivistky z Pussy Riot držia hladovku proti podmienkam ich zadržania
Na snímke členka punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová. Foto: TASR/AP

Dve ruské aktivistky začali hladovku na protest proti podmienkam ich zadržania vo väznici Sacharovo pri Moskve, kde si momentálne odpykávajú tresty v rámci správneho konania.

Členky aktivistickej punkovej hudobnej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová a Ľusia Štajnová sa svojou hladovkou domáhajú, aby ich umiestnili do spoločnej cely a umožnili im navzájom komunikovať, spresnil v sobotu (25. 12.) spravodajský web Meduza.io a portál OVD-Info, ktorý v Rusku monitoruje protesty a zverejňuje údaje o počtoch zadržaných.

Z medializovaných správ vyplýva, že v zadržiavacom centre momentálne s Aľochinovou a Štajnovou väznia štyri ďalšie ženy. Obe aktivistky sú v rôznych celách – jedna je pre 10 osôb, druhá pre 13 osôb.

Vychádzky majú v rôzne časy dňa a za pokusy posielať si odkazy sa im dozorcovia vyhrážajú správnym konaním podľa zákona o správnych deliktoch za neuposlúchnutie nariadenia.

Web Meduza.io podotkol, že na to, aby Aľochinová a Štajnová boli takto izolované, neexistujú žiadne právne dôvody.

Nacistické symboly

Aľochinová a Štajnová sú vo väzení od 17. decembra, pretože ich v správnom konaní uznali za vinné z propagácie nacistických symbolov. Štajnová bude musieť stráviť vo väzení 14 dní a Aľochinová o deň viac.

Aľochinovú obvinili z propagácie nacistických symbolovv súvislosti s fotografiou, ktorú zverejnila na sociálnej sieti Instagram v roku 2015. Na obrázku je svastika a fotografia Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Na Štajnovú zase vypracovali protokol pre jej portrét s čiapkou SS, ktorý zverejnila v roku 2018. Štajnová vysvetlila, že je to „fan art a photoshop“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet