Na hlavný obsah

Rusko a USA budú rokovať o jadrových zbraniach a Ukrajine

Rozhovory prebehnú 10. januára.

Rusko a USA budú rokovať o jadrových zbraniach a Ukrajine
Ilustračná snímka z ruskej vojenskej prehliadky. Foto: TASR

Predstavitelia USA a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny. Agentúre AFP to v pondelok (27. 12.) povedal nemenovaný hovorca Rady pre národnú bezpečnosť (NSC).

Budú hovoriť o svojich obavách

„Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s Ruskom,“ uviedol hovorca. Dodal, že Rusko môže predložiť na rokovací stôl svoje obavy a USA budú hovoriť o obavách, ktoré vyvolávajú kroky Ruska. Kto bude obe strany zastupovať, zatiaľ nie je známe.

Hovorca NSC potvrdil tiež medializované informácie, podľa ktorých sa následne 12. januára stretnú predstavitelia Ruska a NATO (Rada NATO-Rusko) a o deň neskôr bude Moskva rokovať s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej členmi sú aj Spojené štáty.

Stretnutie naplánované na 10. januára sa uskutoční v rámci iniciatívy Strategický bezpečnostný dialóg, ktorú na svojom júnovom summite v Ženeve iniciovali americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.

Témou bude aj Ukrajina

Hoci tento formát je určený hlavne na záchranu zmlúv o kontrole jadrových zbraní prijatých po skončení studenej vojny, rozhovory sa budú týkať aj patovej situácie ohľadom Ukrajiny, pri ktorej hraniciach Rusko rozmiestnilo tisíce vojakov, povedal nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ Bieleho domu.

Aj zasadnutie Rady NATO-Rusko a rozhovory medzi Moskvou a OBSE sa majú zamerať na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet