Na hlavný obsah

Rusko eviduje prvé prípady variantu omikron

Dovliekli ho cestujúci z Juhoafrickej republiky.

Rusko eviduje prvé prípady variantu omikron
Na snímke zdravotník. Foto: TASR/AP

V Rusku sa potvrdili prvé dva prípady nákazy koronavírusovým variantom omikron. Podľa zdravotníckych úradov boli odhalené u cestujúcich z Juhoafrickej republiky, informovala v pondelok (6. 12.) agentúra Interfax.

Úrad na ochranu zdravia spotrebiteľov Rospotrebnadzor uviedol, že variant omikron zistili u dvoch z desiatich pozitívne testovaných osôb po ceste z JAR. Podľa neho sú teraz všetci občania vracajúci sa do Ruska z južnej Afriky pri príchode „testovaní, vyšetrení a umiestnení do špeciálne zriadených pozorovateľní“. Už skôr úrady oznámili, že všetkých cestujúcich prichádzajúcich z tejto oblasti čaká povinná 14-dňová karanténa.

Za posledných 24 hodín zaregistrovali zdravotnícke úrady 32 136 nových prípadov infekcie, čím celková bilancia infikovaných v krajine so 144 miliónmi obyvateľov vzrástla na 9,83 milióna.

Úmrtí spojených s koronavírusom eviduje Rusko 282 462, z toho 1 184 za posledný deň. Prírastky nakazených aj zosnulých po novembrových rekordoch v posledných týždňoch klesajú.

Ako prvý variant koronavírusu B.1.1.529, ktorý dostal označenie omikron, zistili v novembri Juhoafrická republika a Botswana. Na svojom území už túto variantu potvrdilo viac ako 20 krajín vrátane Rakúska či Česka, zatiaľ sa ale u pacientov, ktorí ochoreli, väčšinou neobjavili vážne symptómy. Stále však nie je jasné, ako účinné sú proti tomuto variantu doterajšie vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet