Na hlavný obsah

Rusko môže v januári spustiť rozsiahlu ofenzívu proti Ukrajine, uviedol Kyjev

Moskva tvrdenia odmieta.

Rusko môže v januári spustiť rozsiahlu ofenzívu proti Ukrajine, uviedol Kyjev
Foto: TASR

Rusko zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach viac ako 94 000 vojakov a na konci januára môže spustiť rozsiahlu vojenskú ofenzívu proti Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to v piatok (3. 12.) uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb. Moskva tvrdenia Kyjeva označila za nezmysel.

Reznikov v ukrajinskom parlamente uviedol, že Ukrajina neurobí nič, čím by útok vyprovokovala. Je ale pripravená sa brániť, ak Rusko zaútočí. Povedal tiež, že Ukrajina pokračuje vo výstavbe dvoch námorných základní na svojom južnom pobreží.

„Naša rozviedka analyzuje všetky scenáre, vrátane toho najhoršieho,“ povedal Reznikov. „Konštatuje, že pravdepodobnosť rozsiahlej eskalácie zo strany Ruska existuje. Najpravdepodobnejším termínom, kedy bude k eskalácii pripravené, je koniec januára,“ dodal.

Ruské vojská pri hraniciach

Zahraničnopolitický poradca Kremľa Jurij Ušakov tvrdenia Kyjeva o chystanom ruskom útoku na Ukrajinu odmietol. „Je to nezmysel, k žiadnej eskalácii nedôjde. Máme právo presúvať vojská na našom území,“ povedal novinárom.

Ukrajina a jej spojenci v NATO tento rok opakovane varovali pred zhromažďovaním ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, čo vyvoláva obavy, že konflikt na východe Ukrajiny by mohol prerásť do otvorenej vojny.

Moskva na oplátku obviňuje Ukrajinu a Spojené štáty zo snáh o destabilizáciu situácie a naznačila, že Kyjev sa pripravuje na začatie vlastnej ofenzívy na východnej Ukrajine. Ukrajinské úrady to popierajú.

Ukrajina tento týždeň naliehala na svojich spojencov v Európskej únii a NATO, aby pripravili tvrdý balík sankcií, ktoré by odvrátili ruskú ofenzívu. Americký prezident Joe Biden v piatok (3. 12.) povedal, že USA pripravujú komplexnú iniciatívu, ktorej cieľom je odradiť Rusko od možného útoku na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet