Na hlavný obsah

Rusko priznalo, že nedalo WHO všetky údaje nutné na schválenie Sputnika V

Dôvodom sú rozdielne predstavy o informáciách.

Rusko priznalo, že nedalo WHO všetky údaje nutné na schválenie Sputnika V
Na snímke ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR

Rusko zatiaľ neposkytlo všetky informácie potrebné na schválenie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V utorok (14. 12.) to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ako dôvod uviedol rozdielne predstavy o tom, aké informácie mala Moskva pre schválenie Sputnika V dodať.

„Stále sme neposkytli určité informácie, ktoré sú potrebné na získanie osvedčenia, pretože sme odlišne chápali, aké informácie by to mali byť a ako by mali byť poskytnuté,“ povedal novinárom. „Máme odlišné normy,“ dodal.

Ako však Peskov vyhlásil, „postupne sa, povedzme, prispôsobujeme týmto požiadavkám“.

Čaká aj na schválenie od EMA

Rusko vakcínu na domácej úrovni registrovalo vlani v auguste, v októbri požiadalo o urýchlenú registráciu WHO. Tú zatiaľ nedostalo a čaká tiež na schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA). 

WHO v novembri oznámila, že po niekoľkých mesiacoch pozastavenia schvaľovania znovu začala tento proces, ktorý by mohol viesť k núdzovému používaniu Sputnika V, ale dodala, že stále nemá „o Sputniku všetky dokumenty“.

WHO zatiaľ povolila na núdzové použitie vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac a Bharat Biotech.

Sputnik V teraz používa najmä Rusko a jeho aplikáciu svojim obyvateľom schválilo aj vyše 70 ďalších krajín sveta, vrátane Maďarska. Rusko schválilo na domáce použitie štyri vakcíny domácej výroby a žiadne ďalšie očkovacie látky nie sú v krajine k dispozícii.

Slovensko nakúpilo vakcíny Sputnik V v marci, pôvodne sa mal kontrakt týkať využitia dvoch miliónov dávok. Nákup a dovoz vyvolal vládnu krízu. Očkovať sa Sputnikom V začalo 7. júna, záujem však nepotvrdil predchádzajúce odhady, aj preto vláda rozhodla o predaji či darovaní nevyužitých vakcín. Očkovanie sa na Slovensku skončilo 31. augusta. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet