Na hlavný obsah

Rusko sťahuje 10 000 vojakov od ukrajinských hraníc

Cvičenia trvali mesiac.

Rusko sťahuje 10 000 vojakov od ukrajinských hraníc
Na archívnej snímke ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Viac ako 10 000 ruských vojakov sa vracia na svoje stále základne po mesiac trvajúcich cvičeniach neďaleko Ukrajiny. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom v sobotu (25. 12.) informovala agentúra Interfax.

Podľa správy sa manévre konali vo viacerých oblastiach neďaleko Ukrajiny vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, ako aj v Rostovskej oblasti a regióne Kubáň v južnom Rusku, píše agentúra Reuters.

Vyslanie desaťtisícov ruských vojakov do oblastí severne, východne a južne od ukrajinskej hranice vyvolalo v poslednom období v Kyjeve i západných metropolách obavy, že Moskva plánuje útok, pripomína Reuters.

Rusko takéto plány popiera. Uvádza však, že potrebuje od Západu prísľuby, okrem iného o nerozširovaní NATO smerom na východ k ruskej hranici, pretože jeho vlastnú bezpečnosť ohrozujú rastúce vzťahy Kyjeva so západnou alianciou.

Moskva tiež zdôrazňuje, že svojich vojakov môže na svojom území rozmiestňovať podľa vlastného uváženia. Odhady počtu ruských vojakov presunutých v poslednom čase bližšie k Ukrajine sa pohybujú od 60 000 do 90 000, dopĺňa Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet