Na hlavný obsah

Ruskú vakcínu Sputnik pre deti od 6 do 11 rokov budú testovať od začiatku roka 2022

Pre tínedžerov vo veku 12 až 17 ju už schválili.

Ruskú vakcínu Sputnik pre deti od 6 do 11 rokov budú testovať od začiatku roka 2022
Ruská vakcína Sputnik V. Foto: RTVS

Klinické skúšky vakcíny ruskej výroby Sputnik určenej pre deti vo veku od šiestich do 11 rokov spustia začiatkom roku 2022. Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok (6. 12.) informoval ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

Jeho rezort už odobril použitie vakcíny Sputnik pre tínedžerov vo veku 12 až 17 rokov. Medzičasom sa už začalo s jej výrobou a jej prvé dodávky sa očakávajú v polovici decembra. 

Vakcína Sputnik M je založená na rovnakom princípe ako ruská vakcína Sputnik V. Tiež sa podáva v dvoch dávkach, pričom interval medzi prvou a druhou dávkou je takisto 21 dní, vysvetľuje Interfax.

Sputnik je účinnejší u dospievajúcich ako u dospelých

Očkovanie dospievajúcich ľudí tejto vekovej kategórie proti koronavírusu bude pritom možné vykonať iba so súhlasom rodičov alebo iných zákonných zástupcov očkovanej osoby.

Vakcínu Sputnik V vyvinuli v moskovskom Gamalejovom výskumnom centre. Riaditeľ tohto centra Alexandr Gincburg nedávno uviedol, že klinické testy preukázali, že očkovacia látka Sputnik M dokáže u detí vyvolať „oveľa“ vyššiu imunitnú reakciu ako vakcína Sputnik V u dospelých osôb.

Ako vedľajší účinok očkovacej látky Sputnik M pritom zaznamenali iba mierne zvýšenú teplota, a to maximálne na hodnotu 37,4 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet