Na hlavný obsah

Samotné očkovanie proti omikronu nebude stačiť, tvrdia európski hygienici

Vyzývajú na prijatie ďalších opatrení.

Samotné očkovanie proti omikronu nebude stačiť, tvrdia európski hygienici
Ilustračná snímka - očkovanie proti covidu. Foto: TASR

Vzhľadom na rýchle šírenie koronavírusového variantu omikron je potrebné bezodkladne rokovať a prijať ďalšie pandemické obmedzenia. Podľa agentúry AFP to v stredu (15. 12.) uviedlo Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), ktoré zdôraznilo, že samotné očkovanie už nebude stačiť.

„V súčasnej situácii nám samotné očkovanie neumožní zabrániť dôsledkom variantu omikron, pretože nie je čas vypĺňať stále existujúce medzery vo vakcinácii,“ uviedla riaditeľka ECDC Andrea Ammonová.

ECDC tiež zvýšilo svoje hodnotenie zdravotných rizík nového variantu na „veľmi vysoké“. Odporučilo rýchle zavedenie viacerých opatrení vrátane návratu k práci na diaľku a zvýšenej opatrnosti počas sviatkov a cestovania. Prioritou by podľa ECDC malo zostať nosenie ochranných rúšok, vyhýbanie sa davom ľudí na verejných miestach, vetranie či dôkladná hygiena.

„V nadchádzajúcich mesiacoch je naliehavo potrebné prijať dôrazné opatrenia na zníženie prenosu, zmiernenie veľkej záťaže na zdravotné systémy a ochranu najzraniteľnejších osôb,“ dodalo ECDC, ktoré zastrešuje 27 krajín EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island.

Stredisko uviedlo, že nový variant „s veľkou pravdepodobnosťou“ povedie k ďalším hospitalizáciám a úmrtiam nad rámec tých, ktoré už predpovedalo v súvislosti so šírením doteraz dominantného variantu delta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (14. 12.) varovala, že sa variant omikron šíri „takou rýchlosťou, akú sme doteraz pri žiadnom inom variante nezaznamenali“, a vyzvala na využitie všetkých nástrojov na zastavenie šírenia vírusu.

ECDC tiež uviedlo, že je dôležité naďalej trasovať kontakty potvrdených alebo pravdepodobných prípadov omikronu, testovať aj zaočkovaných a izolovať infikovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet