Na hlavný obsah

SaS vidí riešenie v lockdowne pre neočkovaných. Leščáková hovorí o povinnom očkovaní seniorov

Podľa Erika Kaliňáka mala byť uzávera prísnejšia.

O 5 minút 12 5. december
Na snímke sprava Viera Leščáková (Za ľudí), Jana Bittó Cigániková (SaS), moderátor Marek Makara, podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák a nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok v diskusnej relácii O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

SaS podporí prísnejší lockdown pre neočkovaných. Uviedla to šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) v nedeľnej (5. 12.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS. Skonštatovala, že krivka záujmu o očkovanie klesla vyhlásením lockdownu pre všetkých.

„Riešením je prísnejší lockdown pre nezaočkovaných,“ vyhlásila s tým, že spolu s ekonomickou pomocou to vidí ako jediné východisko zo zhoršujúcej sa epidemickej situácie. Opierala sa o štatistiky, podľa ktorých je 85 % pacientov v nemocniciach nezaočkovaných a takíto ľudia vyčerpávajú 93 % financií vynaložených na liečbu covidových pacientov.

K nedeľnému návrhu konzília odborníkov, ktorí odporúčajú režim OTP aj vo vlakoch či diaľkových autobusoch, povedala „konečne“. „Je to jeden z našich návrhov,“ povedala. Doplnila, že je tiež za viac peňazí pre zdravotníkov a SaS nepodporí návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na 500-eurové poukážky pre zaočkovaných seniorov. Pol miliardy eur mohlo ísť podľa nej radšej práve na platy zdravotníkov.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková poukázala, že je dôležité motivovať nezaočkovaných seniorov. „Potrebujeme motivovať starších, aby sa očkovali. Zaočkovaný prekonáva covid v domácom liečení, nezaťažuje zdravotnícky systém,“ uviedla.

Podľa nej aktuálna situácia dotlačí koalíciu k diskusii o povinnom očkovaní seniorov. „Kým nebudeme mať zaočkovaných seniorov, budeme sa motať v kruhu. Je to téma, o ktorej sa treba baviť. Ústavní právnici hovoria, že povinné očkovanie nie je protiústavné,“ skonštatovala.

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák kritizoval aktuálne opatrenia nastavené vládou. Lockdown podľa neho „mal byť prísnejší, ak sme z neho chceli vyjsť po dvoch týždňoch“. Kabinetu tiež vytkol, že krajina ako jediná spomedzi členov V4 „nenavýšila platy zdravotníkov ani o jeden cent“.

Vláda podľa neho prijala nejaké dobré opatrenia, no „nalepila k nim desiatky nezmyselných nariadení“. Myslí si, že v boji proti covidu je potrebná najmä prevencia, podpora imunity zabezpečením vitamínových doplnkov či vakcinácia, ktorá ale podľa neho musí byť dobrovoľná. „Kto chce, nech sa ide zaočkovať,“ povedal s tým, že dôležité je chrániť najmä rizikové skupiny.

Generálny manažér Hlasu-SD a nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok uviedol, že prijaté opatrenia mali byť „rýchle, tvrdé a jasne odkomunikované“. „To, čo sa stalo, je mačkopes,“ dodal.

Pri podobe lockdownu by sa nemali ľudia deliť na dve kategórie. „Odmietame delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných. Pozrime sa na to, kto tu je zdravý a kto chorý. Cestou z pandémie je prevencia, ambulantná liečba a ochrana rizikových skupín,“ opísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko