Na hlavný obsah

Saudská Arábia začala v Jemene odvetu za útok rebelov

Tí sľúbili bolestivú odplatu.

Saudská Arábia začala v Jemene odvetu za útok rebelov
Na archívnej snímke z januára 2021 stúpenci húsíov v Saná. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia v sobotu (25. 12.) začala rozsiahlu vojenskú operáciu v Jemene. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie saudskoarabských ozbrojených síl, podľa ktorých ide o reakciu na piatkový útok jemenských povstalcov Húsíov na prihraničnú oblasť Džizán, ktorý si vyžiadal ľudské životy.

Rijád pôsobí v Jemene od roku 2015 na čele koalície, ktorá podporuje jemenské vládne sily bojujúce už sedem rokov proti Húsíom. Títo šiitskí rebeli, ktorých podporuje Irán, často útočia z Jemenu na územie Saudskej Arábie.

Saudskoarabské médiá informovali, že Húsíovia v piatok (24. 12.) ostreľovali Džizán, ktorý susedí s Jemenom. O život pri tom prišli dvaja ľudia – občan Saudskej Arábie a Jemenčan, ktorý v oblasti žije. Okrem toho ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia. Projektily tiež poškodili niekoľko obchodov a áut.

Hovorca Húsíov v sobotu na sociálnej sieti potvrdil ostreľovanie. Napísal, že boli vystrelené tri balistické rakety na „dôležité“ ciele v Džizáne.

Húsíovia predtým tvrdili, že pri útokoch koaličných síl na dvoch miestach v Jemene zahynula žena a dieťa. Tieto údery podľa nich tiež spôsobili materiálne škody.

Podrobnosti v sobotu spustenej rozsiahlej vojenskej operácie saudskoarabských síl zatiaľ nie sú známe. Húsíovci však už podľa AFP sľúbili „bolestivú“ odvetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet