Na hlavný obsah

Scholz vycestoval na prvú zahraničnú cestu do Paríža, stretol sa s Macronom

Scholz vyzval na obnovenie rozhovorov Normandskej štvorky.

Scholz vycestoval na prvú zahraničnú cestu do Paríža, stretol sa s Macronom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok (10. 12.) prijal nového nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten sa úradu ujal v stredu (8. 12.) a Paríž je cieľom jeho prvej zahraničnej cesty.

Odtiaľ zamieri do Bruselu, kde sa zíde so šéfmi kľúčových inštitúcií Európskej únie (EÚ) a tiež s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensom Stoltenbergom.

Agentúra Reuters napísala, že Macron sa s Scholzom pozdravili ťuknutím päsťou a šéf Elyzejského paláca svojho nemeckého hosťa oslovil „drahý Olaf“. Obaja politici majú na programe súčasné problémy v EÚ aj za jej hranicami, napríklad napätie panujúce na ukrajinsko-ruskej hranici. Rusko v poslednom čase pri hranici s Ukrajinou sústreďuje značné vojenské sily.

Scholz vyzval, aby sa znovu konali rozhovory takzvanej Normandskej štvorky, teda Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka. Nemecký kancelár zároveň v súvislosti s Ukrajinou povedal, že hranice nesmú byť narúšané.

Podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters môže byť piatková schôdzka pre Macrona príležitosťou, aby posilnil svoju úlohu vo francúzsko-nemeckom partnerstve aj v Únii po tom, ako z funkcie po 16 rokoch odišla kancelárka Angela Merkelová.

Macron je francúzskym prezidentom od roku 2017 a očakáva sa, že sa budúci rok bude uchádzať o znovuzvolenie. Veľkosť nemeckej ekonomiky stavia nemeckých kancelárov do silnejšej pozície, ale Macron sa pokúsi využiť nadchádzajúce francúzske predsedníctvo v dvadsaťsedmičke na presadenie svojich priorít, zatiaľ čo Scholz bude v úrade nováčikom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet