Na hlavný obsah

Šéf OSN: Cestovné obmedzenia pre omikron sú neférové a neefektívne

Chce, aby vlády rozšírili testovacie kapacity pre cestujúcich.

Šéf OSN: Cestovné obmedzenia pre omikron sú neférové a neefektívne
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (1. 12.) kritizoval obmedzenia cestovania z niektorých krajín zavedené pre obavy zo šírenia nového koronavírusového variantu omikron. Podľa neho sú takéto opatrenia „neférové a neefektívne“, píše agentúra AFP.

„Pri víruse, ktorý pri šírení skutočne nepozná hranice, sú cestovné obmedzenia, ktoré izolujú ktorúkoľvek krajinu alebo región, nielen hlboko nespravodlivé a represívne, ale aj neúčinné,“ povedal Guterres, pričom vyzval na zvýšenie testovacích kapacít pre cestujúcich.

Guterres tiež uviedol, že krajiny, ktoré oznámili výskyt nového variantu, by nemali byť „kolektívne trestané za to, že sa so svetom podelili o dôležité vedecké údaje“.

Zároveň zopakoval apel na vlády, aby „spoločne so zavedením ďalších vhodných a skutočne účinných opatrení“ rozšírili testovacie kapacity pre cestujúcich. „Toto je jediný spôsob, ako znížiť riziko prenosu tohto ochorenia a zároveň umožniť ľuďom ďalej cestovať,“ dodal.

Proti týmto reštrikciám sa postavila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pre obavy, že sú nespravodlivé a môžu ostatné krajiny odradiť od riadneho zisťovania výskytu ďalších nových variantov.

Členské krajiny WHO vyzvala, aby zachovali pokoj a v súvislosti s novým variantom omikron, ktorý vyvolal po celom svete paniku, prijali „racionálne“ opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet