Na hlavný obsah

Šéf WHO pre Európu varuje v súvislosti s omikronom pred blížiacou sa búrkou

Veľkú časť infikovaných tvoria mladí ľudia.

Šéf WHO pre Európu varuje v súvislosti s omikronom pred blížiacou sa búrkou
Na snímke riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Foto: TASR

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu (WHO) Hans Kluge v utorok (21. 12.) vyzval krajiny, aby sa pripravili na „výrazný a prudký nárast“ nových prípadov koronavírusu spôsobený variantom omikron. Informuje o tom agentúra Reuters. Omikron sa podľa WHO zatiaľ rozšíril najmä medzi mladými dospelými.

Nový variant doteraz zachytili v najmenej 38 z 53 krajín európskeho regiónu, do ktorého WHO započítava Rusko, Turecko a bývalé krajiny Sovietskeho zväzu. V Portugalsku, Dánsku a Británii už ide o prevládajúci variant.

„Vidíme, že sa blíži ďalšia búrka,“ povedal Kluge. „Rádovo počas týždňov bude omikron dominovať v ďalších krajinách regiónu a zasiahne už aj tak napäté zdravotnícke systémy,“ varoval.

Z údajov WHO vyplýva, že v európskej oblasti v uplynulých týždňoch pribudlo v prepočte na obyvateľa najviac nových prípadov koronavírusovej infekcie na svete.

V 89 percentách prípadov zachytených v skorej fáze šírenia omikronu nákazu sprevádzali bežné príznaky ochorenia COVID-19, ako je kašeľ, bolesť v krku a horúčka, uviedol Kluge. Veľkú časť infikovaných tvoria ľudia medzi 20 a 30 rokmi, ktorí sa nakazili v práci alebo pri spoločenských akciách.

„Už len jednoduchý obrovský počet novoinfikovaných by mohol viesť k nárastu počtu hospitalizovaných a k rozsiahlemu narušeniu fungovania zdravotníctva a ďalších kriticky dôležitých služieb,“ povedal Kluge a vyzval ľudí, aby sa nechali očkovať a aby obmedzili kontakty s druhými.

Závažnosť ochorenia zostáva nejasná, ale WHO varovala, že sa šíri rýchlejšie ako variant delta a spôsobuje infekcie aj u ľudí, ktorí už boli zaočkovaní alebo ktorí sa z ochorenia vyliečili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet