Na hlavný obsah

Šírenie omikronu v Dánsku môže byť predpoveďou aj pre zvyšok Európy

Krajina má prísny skríningový program.

Šírenie omikronu v Dánsku môže byť predpoveďou aj pre zvyšok Európy
Centrum pre rýchlotestovanie na ochorenie COVID-19 vo Faelledparken v Kodani. Foto: TASR

Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb 2. decembra uviedlo, že variant koronavírusu omikron môže v priebehu niekoľkých mesiacov predstavovať viac ako polovicu všetkých prípadov nákazy v Európe.

Predpoveď sa postupne napĺňa aj v Dánsku. Údaje z pondelka (13. 12.) podľa portálu euronews.com ukazujú, že testy odhalili variant omikron v 2 741 prípadoch. Stránka ourworldindata.com uvádza, že v tento deň pribudlo v krajine 6 663 prípadov. Z uvedeného vyplýva, že variant omikron tvorí takmer 41 percent nových prípadov.

Profesor ekonómie Peter Hansen na twitteri napísal, že do Vianoc nájdu variant v 97 percentách všetkých prípadov v krajine. „Denný progres je rovnaký ako týždenný pri alfe pred rokom,“ dodal.

Prísny skríningový program

Dánsko je počtom obyvateľom (5,8 milióna) veľmi podobné Slovensku, no v počte vykonaných testov ho výrazne predbieha. Ako pripomína Bloomberg, krajina má prísny skríningový program s vysokou úrovňou testovania, až 400 000 vykonaných testov denne. Pre porovnanie, Slovensko za utorok (14. 12.) vykonalo 20 985 PCR vyšetrení, k tomu 29 889 antigénnych testov.

Na začiatku pandémie Dánsko vytvorilo program, ktorý kombinuje rozsiahle testovanie na koronavírus s genetickým sekvenovaním vzoriek. Táto stratégia mu umožnila rozpoznať novovznikajúce varianty a upraviť protipandemické pravidlá tak, aby bolo pripravené na ďalšie vlny.

Dánsko predpovedá šírenie vírusu

Severská krajina tak môže ponúknuť cenné informácie o tom, čo očakávať od variantu omikron.

„Dánsko nie je hotspot pre omikron v porovnaní s akoukoľvek inou európskou krajinou,“ povedal pre Bloomberg predseda dánskeho výboru pre posudzovanie variantov SARS-CoV-2 Troels Lillebaek. „Som si celkom istý, že to, čo teraz vidíme v Dánsku, sa deje aj v susedných krajinách a v iných európskych krajinách.“

Pretože sekvencia genetického materiálu zo vzoriek koronavírusu môže trvať niekoľko dní, dánski vedci vyvinuli rýchly genetický test, ktorý zachytáva niekoľko kľúčových mutácií nájdených iba v omikrone, píše The New York Times.

Každý pozitívny výsledok testu v Dánsku je podrobený testovaniu na nový variant, čo vedie k mimoriadne komplexnému obrazu šírenia omikronu.

Omikron sa šíri medzi mladými

V správe, ktorú v pondelok (13. 12.) zverejnil Statens Serum Institute v Kodani, vedci odhadli, že omikron sa šíri oveľa rýchlejšie ako variant delta. Variantom sa podľa správy najčastejšie infikujú mladí ľudia od 20 do 29 rokov a tínedžeri od 15 do 19 rokov.

Dánske úrady tiež uviedli, že z vyše 3 000 prípadov omikronu bolo 75 percent medzi zaočkovanými dvoma dávkami a 9 percent medzi zaočkovanými troma dávkami, 14 percent bolo medzi nezaočkovanými. Krajina má zaočkovaných 77 percent obyvateľov.

Prvý prípad omikronu identifikovali v Dánsku zo vzorky odobratej 22. novembra. Krajina na to zareagovala sprísnením opatrení. Od stredy (15. 12.) sa zatvorili základné školy, zatiaľ čo reštaurácie a bary boli už od piatka (10. 12.) nútené skrátiť otvárací čas do polnoci. Vláda vyzvala obyvateľov, aby pracovali z domova a vyhli sa hromadným akciám, ako sú napríklad vianočné večierky.

„Stále sa domnievame, že je možné udržať veľkú časť dánskej spoločnosti otvorenú vďaka veľkej podpore vakcín,“ uviedla premiérka Mette Frederiksenová. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet