Na hlavný obsah

Situácia v nemocniciach je kritická. Lekári musia vyberať, koho zachránia a koho nie

Môže to mať vážny vplyv na ich psychiku.

V preplnených nemocniciach lekári už nemajú inú možnosť, ako vyberať pacientov. Rozhodujú, koho pripoja na pľúcnu ventiláciu a komu poskytnú už len konzervatívnu alebo paliatívnu starostlivosť. Psychológovia upozorňujú, že takéto rozhodovanie môže mať vážny vplyv na psychiku lekárov.

„Blížime sa k tomu, že vo všetkých nemocniciach sa môže stať, že budú umelé pľúcne ventilácie obsadené. Aj za tým účelom ministerstvo zdravotníctva aktivovalo účinnosť usmernenia o triáži pacientov,“ povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V praxi to znamená, že ak je na jednu umelú pľúcnu ventiláciu viacero pacientov, lekári musia bodmi ohodnotiť zdravotný stav pacienta. Ten, ktorý má lepšie vyhliadky na prežitie, dostane intenzívnu liečbu.

„Je to veľmi deprimujúce, ale situácia je taká. Vedeli sme, že to príde a musíme sa s tým nejako sami vyrovnať. Nie je čas rozmýšľať nad týmito vecami,“ vysvetlil lekár Ján Krbúšik z oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v bojnickej nemocnici.

Podľa psychológov je veľmi ťažké predpovedať, ako triáž ovplyvní psychiku zdravotníkov. V súčasnosti nemajú dostatočnú psychologickú pomoc a situácia z druhej vlny pandémie, keď odišlo z nemocníc veľa lekárov a sestier, sa môže zopakovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko