Na hlavný obsah

Prechádza sa na dištančnú výučbu, obchody sa otvoria pre očkovaných a prekonaných

Dohodla sa na tom koalícia.

koalícia oznamuje nové opatrenia
Na snímke pri pulte premiér Eduard Heger, vzadu sprava minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, Veronika Remišová, Igor Matovič a Anna Zemanová.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Koalícia dospela k dohode o podobe protipandemických opatrení. Oznámil to premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok (7. 12.).

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) spresnil, že zákaz vychádzania s výnimkami bude pokračovať. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy prejdú od pondelka (13. 12.) na dištančné vzdelávanie. Nasledujú vianočné prázdniny (od 20. 12. do 9. 1.).

Všetky obchody sa otvoria od piatka 10. decembra pre kategóriu OP (očkovaných a prekonaných). Otváranie sa nateraz netýka reštaurácií. Hromadné podujatia zatiaľ nebudú povolené.

Ostatné body z pondelkového (6. 12.) návrhu ministra podporia koaliční partneri v takom znení, v akom ich navrhoval – čiže napríklad hotely sa otvoria od 25. decembra. Detaily dohody sa ešte budú pred stredajším (8. 12.) rokovaním vlády dolaďovať.

Dohoda o nových opatreniach platí podľa Lengvarského do 9. januára 2022. „S tým, že vývoj situácie budeme podrobne sledovať a pokiaľ dôjde k výraznému zhoršeniu, budeme k tomu robiť opatrenia. Všetky ďalšie opatrenia budú od 9. januára s ohľadom na väčšiu slobodu pre OP,“ vyhlásil Lengvarský.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová priblížila, že bojovala pre väčšie slobody pre očkovaných. „Správnosť nášho postoja potvrdzujú aj dáta. Pred vyhlásením lockdownu bol denne záujem o prvú dávku 7 000 ľudí, následne to kleslo na polovicu. Lockdown nie je riešenie, nespasí nás. Iba odsúva obete na neskôr,“ povedala.

Tiež doplnila, že pokiaľ uvoľnenie opatrení pre vakcinovaných či odmeny za očkovanie nepresvedčia ľudí k aplikácii vakcíny, bude strana Za ľudí presadzovať povinné očkovanie proti koronavírusu minimálne pre seniorov.

Podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej bolo kľúčové uvoľnenie opatrení pre očkovaných a viac pomoci pre malé prevádzky. „Viac slobody pre očkovaných je kľúčom k tomu, aby sa ľudia mobilizovali k očkovaniu,“ uviedla s tým, že pri rozhodnutí o školách bol jeden z ústupkov od liberálov.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) doplnil, že šéf rezortu zdravotníctva bude mať k dispozícii tzv. „ručnú brzdu“ a určí sa hranica počtu pacientov v nemocniciach, pri ktorej dôjde k sprísňovaniu opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko