Na hlavný obsah

Slováci minú na štedrovečernú hostinu tento rok o niekoľko eur viac

Výrazne vzrástli aj ceny prísad na pečenie.

Ľudia na Slovensku si zvyknú na sviatky urobiť zásoby dva až tri týždne pred Vianocami. Tento rok na štedrovečernú hostinu minú o niekoľko eur viac. Ceny dvíhajú drahšie energie aj potraviny. Tí, ktorí dajú prednosť potravinám bohatým na vitamíny, si však ochránia nielen zdravie, ale aj ušetria.

Spotrebitelia si za tohtoročnú sviatočnú hostinu priplatia aj niekoľko eur. Potraviny a nealkoholické nápoje celkovo zdraželi, podľa posledných zverejnených údajov o 4,5 percenta v porovnaní s predošlým rokom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytička očakáva pokračovanie zdražovania. „Ak v decembri urobíme vianočný nákup potravín, tak nás vyjde o 5 percent viac ako to bolo pred rokom. Čiže ak sme vlani zaplatili za takýto nákup 100 eur, tak tento rok to už bude 105 eur,“ uviedla analytičika Wood & Company Eva Sadovská.

Ingrediencie na vianočnú večeru, napríklad rybie filé, zemiaky či šošovica zdraželi od 5 do 10 percent. Naopak, kvasená kapusta je o 4 percentá lacnejšia ako pred rokom. Výrazne vzrástli ceny niektorých prísad na pečenie, napríklad čerstvé maslo o 29 percent.

„Čo sa týka napríklad takého pečenia vianočných koláčov, tak výraznejší nárast ceny je evidovaný v prípade napríklad rastlinného oleja, v prípade vajíčok, taktiež múka, cukor, med, džem margarín a podobne,“ povedala analytička 365.banky Jana Glasová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko