Na hlavný obsah

Slovenské deti s psychickými problémami čakajú na pomoc aj niekoľko mesiacov

Situácia sa nemení už niekoľko rokov.

Slovenské deti s psychickými problémami čakajú na pomoc aj niekoľko mesiacov
Na ilustračnej snímke dievča s hlavou medzi kolenami, ktoré prežíva psychické ťažkosti. Foto: TASR/DPA

Nedostatok lôžok pre detských psychiatrických pacientov je alarmujúci. V celej krajine ich je necelá stovka a na hospitalizáciu sa čaká mesiace. Dlhodobo alarmujúci stav ešte viac prehĺbila súčasná pandémia.

Pomoc psychiatra potrebuje až o 40% viac detí. Málo je u nás aj samotných lekárov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktora RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Pomoc potrebujú stále mladšie deti

Veková hranica prípadov sebapoškodzovania či pokusov o samovraždu sa posúva nižšie. Podľa psychiatra Ľudovíta Gábriša aj deti, ktoré boli doteraz zdravé bojujú s izoláciou či so stratou príbuzných.

„Deti sú pod veľkým náporom. Mnohí rodičia sú nervózni, nezvládajú učenie, ani ten pobyt a odráža sa to na deťoch,“ hovorí.

Problém nastáva, keď deti potrebujú pomoc. Na viac ako milión detí je na celom Slovensku iba 90 psychiatrických lôžok pre deti aj z tých je teraz 19 vyčlenených pre covidových pacientov a takmer všetky sú plné. Deti čakajú na hospitalizáciu niekoľko týždňov až mesiacov.

„Môj kolega nám tento týždeň doniesol na ranné sedenie zoznam pacientov, ktorí by potrebovali urgentne hospitalizovať v Bratislave, obsahoval tri A4 mien. Rovnako dlhý je zoznam rodín, ktoré čakajú na diagnostiku,“ hovorí predsedníčka Sekcie detskej a dorastovej psychiatrie Zuzana Matzová.

Pacienti cestujú z jedného konca krajiny na druhý

Lôžka navyše nie sú v každom regióne. Pacienti cestujú do nemocníc z jedného konca krajiny na druhý. „Koľkokrát môžu mať návštevu, keď sú štyri hodiny vzdialení od svojho bydliska? Takto to nemá byť,“ dodáva Vacová.

Málo je aj detských psychiatrov – približne 50. Stacionár pre psychicky choré deti nefunguje žiadny a jediná komplexná liečebňa je pri ukrajinských hraniciach.

Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej pripravujú zmeny. „V súvislosti so psychiatrickou starostlivosťou na Slovensku ministerstvo zdravotníctva pracuje aj na tejto koncepcii. Následne budeme informovať o detailoch,“ vyhlásila.

Podľa lekárov nedostatok lôžok výrazne obmedzuje liečbu a doliečovanie detí. Na zlé podmienky upozorňujú už niekoľko rokov, no situácia sa v praxi nemení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko