Na hlavný obsah

Slovenské domácnosti sa prudko zadlžujú, rast je oproti minulému roku dvojciferný

NBS posiela varovanie.

Slovenské domácnosti sa opäť výrazne zadlžujú. Po zavedení prísnejších pravidiel na hypotéky sa v uplynulých rokoch tempo spomaľovalo. Zlom nastal na začiatku tohto roka.

V porovnaní s vlaňajškom je aktuálny rast až dvojciferný. Národná banka varuje – po veľkom tlaku na zdražovanie nehnuteľností môže nastať výrazný prepad.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenské domácnosti dnes v pomere k svojim príjmom dlžia o takmer štvrtinu viac ako pred piatimi rokmi. Takýto nárast nezaznamenala žiadna z európskych krajín. Poľsko či Maďarsko v rovnakom období dokonca zaznamenali mierny pokles zadlženosti.

„Aktuálne tempo rastu úverov na bývanie aj rast cien nehnuteľností patrí medzi najvyššie v Európskej únii,“ povedal výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Na rozdiel od finančnej krízy pred viac ako 10 rokmi, pandémia vo všeobecnosti domácnostiam nespôsobila ekonomické problémy.

„Prišla podpora zo strany štátu, výrazne nám stúpli príjmy domácností, trh práce sa nám vrátil na predošlé úrovne, čiže domácnosti sú v pomerne silnej finančnej pozícii,“ uviedol riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Dopyt po nehnuteľnostiach preto vlani ešte zosilnel. Ceny bytov a domov prudko stúpajú, a teda aj domácnosti si musia brať čoraz vyššie hypotéky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika