Na hlavný obsah

Slovenské sokoliarstvo sa dostalo na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO

Rozhodol o tom medzivládny výbor.

Slovenské sokoliarstvo sa dostalo na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO
Ilustračná snímka - sokoliar so svojím sokolom. Foto: TASR

Sokoliarstvo sa stalo ôsmym prvkom, ktorý má Slovensko zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. V utorok (14. 12.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Výbor schválil rozšírenie pôvodnej 18-člennej nominačnej skupiny o ďalších šesť krajín vrátane Slovenska. Informovalo o tom Centrum tradičnej ľudovej kultúry (CTĽK) Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Sokoliarstvo ako medzinárodnú nomináciu na reprezentatívny zoznam zapísali v roku 2016. Na jar 2020 požiadalo Slovensko a ďalších päť krajín – Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko – o rozšírenie skupiny, ktorých sa týka zápis. Po schválení ide zatiaľ o najväčšiu nomináciu v Reprezentatívnom zozname NKD ľudstva.

„Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni. Poukazuje na to, že Dohovor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO z roku 2003 podporuje spoločnú ochranu prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva presahujúcich jazykové a štátne hranice, čím podporuje dialóg a porozumenie,“ zdôraznil Hanák.

Sokoliarstvo je odteraz prvkom vo svetovom zozname, ktorý spája Saudskú Arábiu, Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Spojené arabské emiráty, Španielsko, Francúzsko, Maďarsko, Taliansko, Maroko, Kazachstan, Mongolsko, Pakistan, Portugalsko, Katar, Sýriu, Južnú Kóreu, Českú republiku, Slovensko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Kirgizsko a Poľsko.

V tomto roku sa malo rozhodovať aj o ďalšej medzinárodnej nominácii, ktorej súčasťou je SR, a tou sú tradície spojené s chovom koní plemena lipican. „Vzhľadom na veľké množstvo predložených nominácií sa hodnotenie tohto prvku presunulo na nasledujúci rok,“ vysvetlil Hanák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko