Na hlavný obsah

Slovenskej a českej polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu podvodníkov s DPH

Hlavného organizátora zadržali v Česku.

Slovenskej a českej polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu podvodníkov s DPH
Na snímke sprava prezident PZ SR Štefan Hamran, prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka, námestník riaditeľa Krajského riaditeľstva polície Zlínskeho kraja Jindřich Kučera a vedúci odboru hospodárskej kriminality polície Zlínskeho kraja František Urbánek. Foto: TASR

Slovenská a česká polícia oznámili rozbitie skupiny podvodníkov s DPH. V tejto súvislosti bolo v oboch krajinách zatknutých a obvinených viac ako 20 osôb. Na spoločnej medzinárodnej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia policajných zložiek.

„V priebehu roka 2020 operatívci zistili, že v rámci Českej republiky dochádza k rozsiahlym daňovým unikom, ktoré sa týkajú reklám a v uplatňovaní nákladov v súvislosti s reklamnou činnosťou v motošporte. Zistili sme, že za touto aktivitou stojí organizovaná skupina, ktorá pácha škodu aj na Slovensku. Z toho dôvodu sme inicializovali vznik medzinárodného tímu, ktorý vznikol v roku 2020,“ vysvetlil vedúci odboru hospodárskej kriminality polície Zlínskeho kraja František Urbánek.

Väčšinu finančných prostriedkov podľa neho vybrali v bankomatoch na Slovensku. Aj preto došlo k medzinárodnej spolupráci.

Členovia skupiny založili sieť firiem, ktoré poskytovali fiktívne alebo nadhodnotené reklamné služby.

„Skupinu sme odhalili, rozložili. V Slovenskej republike je zdokumentovaná škoda vo výške 1,4 milióna eur a v Českej republike 5,1 milióna eur,“ uviedol šéf slovenskej Finančnej správy Jiří Žežulka.

Dodal, že medzi obvinenými sú podnikatelia a účastníci motoristických pretekov. Bližšie informácie neuviedol. „Krycí názov Spevák nebol vybraný náhodne,“ povedal.

Na Slovensku zadržali a obvinili deväť osôb a obvinenie vzniesli aj voči desiatim právnickým osobám. V Českej republike celkovo zadržali a obvinili 13 osôb. Hlavného organizátora zadržali v Česku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko