Na hlavný obsah

Slovensko darovalo Litve plot na ochranu vonkajšej hranice Európskej únie

Má ísť len o dočasné riešenie.

Slovensko darovalo Litve plot na ochranu vonkajšej hranice Európskej únie
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: Min. vnútra SR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vo štvrtok (9. 12.) osobne odovzdal Litve darovaciu zmluvu na 6,6 kilometrov dlhú demontovateľnú bariéru, ktorá bude slúžiť na zabezpečenie vonkajšej hranice Európske únie. Informoval o tom Úrad vlády SR.

„Týmto bezprecedentným darom minister vnútra Roman Mikulec ukázal, že Slovensko stojí pri svojich EÚ partneroch aj v neľahkých časoch, za čo mu úprimne ďakujem a ďakujem aj koaličným partnerom za podporu tohto rozhodnutia,“ uviedol premiér Eduard Heger a doplnil, že síce ide o malý príspevok Slovenska, ktorý je ale veľký svojou symbolikou.

Premiér Litve plot prisľúbil už v októbri, po skončení dvojdňového samitu v Bruseli. „Keď nás Litva požiadala o pomoc s ochranou našej spoločnej schengenskej hranice s Bieloruskom, neváhali sme. Presne v takýchto situáciách je potrebné prejaviť solidaritu voči našim partnerom a jasne ukázať, že Európska únia je náš životný priestor a schengenské hranice sú naše spoločné európske hranice,“ povedal premiér.

Premiér: Nenecháme sa vydierať bieloruským režimom

Heger zdôraznil, že podľa neho ide o dočasné riešenie situácie, avšak za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov Európskej únie.

Umelo vyvolávaný migračný tlak a humanitárnu krízu na hraniciach s EÚ premiér pripisuje bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. „Nenecháme sa vydierať režimom, ktorý bezohľadne hazarduje s ľudskými životmi,“ uviedol.

Premiér zároveň zdôraznil, že zneužívanie migrantov na politické účely zo strany Bieloruska je pre Úniu novou bezpečnostnou výzvou a vyžaduje si konkrétne riešenia.

O migrácii hovorili aj ministri vnútra členských štátov Únie

Téma migrácie ako hybridného útočného nástroja dominovala aj stretnutiu ministrov Európskej únie (EÚ) pre vnútorné záležitosti, ktoré sa konalo vo štvrtok (9. 12.) v Bruseli.

„Je potrebné zabrániť infiltrácii organizovaného zločinu do tohto nástroja. Členské štáty musia preto v koordinácii s Európskou úniou definovať spoločné nástroje, dôležité je aj posilnenie výmeny informácií,“ zdôraznil Mikulec.

Minister vnútra SR v tejto súvislosti ocenil úsilie Litvy, Lotyšska a Poľska o udržanie integrity našej spoločnej vonkajšej hranice, čo v tejto situácii nie je ľahké. „Musíme však zostať naďalej ostražití. Ak to bude potrebné, sme pripravení pomáhať aj naďalej,“ zdôraznil Mikulec.

„Pri situácii na východnej hranici nesmieme zabúdať na oblasť Stredomoria, kde narastá objem migračných tokov. Táto skutočnosť, spoločne so situáciou v Afganistane, si vyžaduje stálu pozornosť a koordinovanú reakciu EÚ,“ dodal šéf rezortu vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko