Na hlavný obsah

Slovensko zjednoduší kvalifikovaným ľuďom z krajín mimo EÚ prístup na trh práce

Pomôžu im národné víza.

Vysokokvalifikovaní ľudia s vysokoškolským vzdelaním zo štátov mimo Európskej únie (EÚ) budú mať ľahší prístup na slovenský pracovný trh. Vláda schválila, že im bude možné udeliť národné vízum. Firmy, ktorým chýbajú desaťtisíce kvalifikovaných zamestnancov, tvrdia, že Slovensko v hľadaní šikovných ľudí zaspalo.

Podľa odhadov pracuje na Slovensku približne 150 000 ľudí zo zahraničia, najmä z Ukrajiny. Sú medzi nimi aj vysokokvalifikovaní odborníci v automobilkách, jadrových elektrárňach, zdravotníci aj vedci.

Napriek svojej kvalifikácii doteraz nemali jednoduchý prístup na slovenský pracovný trh. Národné víza by im ho mohli uľahčiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nebudú musieť urobiť to, že najskôr sem prísť, vybaviť si všetky náležitosti a až potom podpísať pracovnú zmluvu. Čiže toto je to zjednodušenie. Ale potom musia prejsť štandardným postupom,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Národné víza sú určené aj pre absolventov 500 najlepších univerzít na svete. Dostať by ich mali aj odborníci z vysokokvalifikovaných nedostatkových profesií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko