Na hlavný obsah

Slovenský rybársky zväz dostal výnimku na odstrel kormoránov

Rybári dlhodobo upozorňujú na vysoké škody.

Slovenský rybársky zväz dostal od ministerstva životného prostredia výnimku na odstrel a plašenie kormoránov. Rybárom spôsobujú dravé vtáky desaťtisícové škody. Podľa ornitológa však nejde o systémové riešenie.

Na Slovensku zimuje približne 4 000 až 9 000 jedincov kormorána veľkého. Jeden denne spotrebuje asi pol kilogramu rýb.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže ide o zákonom chráneného živočícha, plašenie či usmrtenie kormorána možno len na výnimku ministerstva životného prostredia.

Do marca minulého roka mohli rybári odstreliť 1 300 kusov. Hoci Slovenský rybársky zväz tento počet neprekročil, ďalšiu výnimku nedostal. Podľa štátnych ochranárov došlo k porušeniu podmienok odstrelu, čo však rybári odmietli. Novú výnimku dostali až teraz.

„Aj pri vydávaní tejto výnimky, sme išli do najmenších detailov, pri plašení kormoránov zabránime tomu, aby sa plašili aj iné ohrozené druhy vodného vtáctva, aby sa to vykonávalo iba na tých lokalitách, kde je to nevyhnutné,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Ornitológ Jozef Ridzoň považuje odstrel a plašenie vtákov len za krátkodobé riešenie. „Odstrel kormoránov je len dôsledkom väčšieho problému, a to je zlý stav riek, ich regulácia a výstavba vodných nádrží, kvôli ktorým rieky nezamŕzajú,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko