Na hlavný obsah

Šoféroval sanitku, mohol predávať vysávače. Walta Disneyho raz vyhodili pre nedostatok kreativity

Talent na výtvarné umenie ukazoval od detstva.

Nadaný kreslič a tiež obchodník. Filmový producent, režisér, scenárista, animátor, mediálny magnát a spoluzakladateľ spoločnosti Walt Disney Company. Ikonická postava mediálneho a zábavného priemyslu 20. storočia.

Takto by sa dal charakterizovať Američan Walt Disney, ktorý zomrel pred 55 rokmi – 15. decembra 1966. Nedávno tiež uplynulo 120 rokov od jeho narodenia (5. 12. 1901).

Vyhodili ho pre nedostatok kreativity

Rodák zo Chicaga, celým menom Walter Elias Disney, sa narodil do rodiny farmára a učiteľky. Už v mladosti sa začal zaujímať najmä o výtvarné umenie a svoj talent rozvíjal na Kansas City Art Institute.

V roku 1917 navštevoval tamojšiu strednú školu, kde sa zaoberal fotografiou a kreslil do školského časopisu. Už ako dieťa ukazoval svoj talent a bol uznávaným mladým karikaturistom.

Jeho štúdium prerušila prvá svetová vojna, počas ktorej sa pripojil k Červenému krížu. Koncom roka 1918 pracoval ako dobrovoľník – šofér sanitky vo Francúzsku aj v Nemecku, keďže ho nevzali do armády.

Po návrate do Kansas City sa zamestnal ako kreslič v komerčných umeleckých štúdiách. Odtiaľ ho neskôr vyhodili, čo zdôvodnili tým, že mu chýbala kreativita a predstavivosť. Stretol sa tam však s Ubom Iwerksom – mladým umelcom, ktorého talent výrazne prispel aj k úspechu Walta Disneyho.

Mohol byť aj predajcom vysávačov

Táto dvojica založila v roku 1922 vlastné štúdio, v ktorom natáčali animované reklamné filmy. Vytvorili tiež sériu kreslených skečov s názvom Laugh-O-grams a sériu sedemminútových rozprávok, ktoré kombinovali živé akcie a animáciu Alice in Cartoonland.

Napriek schopnostiam a úsiliu, ktoré venoval svojej profesii, Disney v roku 1923 vyhlásil bankrot. Tento neúspech ho však neodradil.

Presťahoval sa do Hollywoodu, kde spolu s bratom Royom založili spoločnosť Disney Brothers Studio. Zaujímavosťou je, že Disneyho brat, predajca vysávačov, ho pred založením spoločnosti nahováral, aby tiež skúsil túto činnosť.

https://twitter.com/mrwtffacts/status/1467518805387710464

Neúnavný kreatívec presvedčil spolupracovníka Iwerksa, aby mu opäť pomohol s vytváraním kreslených postavičiek. A tak v roku 1927 stvorili veľkého bieleho králika Oswalda (Oswald the Lucky Rabbit), ktorý vznikol pre filmovú produkčnú a distribučnú spoločnosť Universal Pictures.

Megaúspech priniesol Mickey

Rozhodujúci úspech potom Walt Disney slávil koncom roku 1928, keď do amerických kín prišiel film Mickey kormidelníkom (o pol roka starší Mickey pilotom pritom prepadol).

Mickey, ktorého Walt Disney aj daboval a pôvodne ho nazval Mortimer Mouse, sa stal mimoriadne populárnou kreslenou figúrkou. Ukázal sa ako zásah do čierneho a publikum si rýchlo obľúbilo aj ďalších členov jeho partie – partnerku Minnie, psa Pluta, Goofyho alebo Káčera Donalda.

Úspech u publika spočíval v schopnosti tvorcov vdýchnuť týmto kresleným figúrkam reálne a uveriteľné charakterové črty blízke človeku.

V roku 1932 Disneyho spoločnosť vyprodukovala farebný kreslený film Flowers and Trees, ktorý priniesol štúdiu prvé oficiálne ocenenie Oscara. O rok neskôr sa úspechu tešila aj ďalšia krátkometrážna oscarová rozprávka Tri malé prasiatka (The Three Little Pigs).

Jeho štúdio sa rýchlo premenilo na továreň na filmy, ktoré po krátkych groteskách už v roku 1937 vyrobili aj celovečernú Snehulienku a sedem trpaslíkov a opäť získal Oscara.

Nielen animovaná tvorba

V roku 1940 presťahoval Disney svoju spoločnosť do mesta Burbank v štáte Kalifornia. Po rozprávke o Snehulienke jeho štúdio produkovalo ďalšie animované celovečerné snímky – Pinocchio (1940), Dumbo (1941), Bambi (1942), Popoluška (Cinderella, 1950), Alica v krajine zázrakov (Alice in Wonderland, 1951), Peter Pan (1953) či 101 dalmatíncov (1961).

V 50. rokoch minulého storočia začala spoločnosť Walt Disney Productions rozširovať svoju tvorbu aj o dobrodružné hrané filmy – Ostrov pokladov (1950), fantastickými efektami nabitý film 20 000 míľ pod morom (1954) či Pollyanna (1960).

Taktiež vznikali dokumentárne filmy o prírode – Seal Island (1948), Beaver Valley (1950) alebo The Living Desert – Žijúca púšť (1953).

Vyvrcholenie Disneyho kariéry ako producenta predstavovala muzikálová komédia Mary Poppins (1964), ktorá si získala celosvetovú popularitu. Disney získal ako producent celkovo 22 Oscarov (dodnes rekord) z 59 nominácií.

Meno talentovaného predstaviteľa amerického zábavného priemyslu je spojené aj s Disneylandom, ktorý otvorili v roku 1955 v Los Angeles. Disney plánoval aj ďalší zábavný park na Floride. Jeho otvorenia sa však už nedožil.

Zomrel 15. decembra 1966 v Los Angeles v dôsledku rakoviny pľúc. V súčasnosti sa miesta plné rozprávkových stavieb a hrdinov, ktoré pripomínajú prácu Walta Disneyho, nachádzajú po celom svete a robia radosť deťom i dospelým.

Walt Disney Company dnes medzi najväčšie spoločnosti svojho druhu na svete, okrem filmových štúdií (vrátane takých značiek ako Marvel Studios, Lucasfilm alebo 20th Century) jej patria tiež televízne stanice ABC a ESPN.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet