Na hlavný obsah

Španielsko a Grécko hlásia rekordné počty nakazených, chcú sprísniť pravidlá

Za nárast môže pravdepodobne variant omikron.

Španielsko a Grécko hlásia rekordné počty nakazených, chcú sprísniť pravidlá
Zdravotníci sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19. Foto: TASR

Grécko zažíva strmý vzostup počtu ľudí nakazených koronavírusom a minister zdravotníctva Thanos Plevris varoval, že čísla pravdepodobne ďalej výrazne porastú.

V pondelok (27. 12.) úrady informovali, že za 24 hodín pribudlo viac ako 9 000 prípadov infekcie, najviac od začiatku pandémie. V utorok (28. 12.) by podľa Plevrisa mala byť bilancia ešte oveľa vyššia, a to okolo 15 000 infikovaných.

Nové pravidlá by mohli platiť skôr

Vláda preto zvažuje, že nové opatrenia, ktoré mali začať platiť až po Novom roku, by mohli vstúpiť do platnosti skôr, napísal denník Kathimerini.

V Grécku, ktoré má vyše desať miliónov obyvateľov, je teraz infikovaných zhruba 100 000 ľudí, najviac ich je v oblasti Atén. Práve tam už pravdepodobne prevažuje variant omikron.

Grécka vláda oznámila, že od 3. januára začnú platiť nové opatrenia. V obchodoch a doprave má byť povinné používanie respirátorov triedy FFP2, má sa skrátiť otváracia doba reštaurácií alebo kapacita štadiónov, až polovica zamestnancov má pracovať z domova.

Vysoké čísla nakazených môžu vládu prinútiť, aby nové pravidlá zaviedla skôr.

Rekord hlási aj Španielsko

Rekord zaznamenalo aj Španielsko. O zavedení ďalších obmedzení spoločenského života uvažuje aj tamojšia vláda.

Zdravotnícke úrady aktualizovali pandemické údaje v pondelok (27. 12.) večer prvýkrát za štyri dni a hlásili 214 619 nových prípadov nákazy.

Štrnásťdňová celoštátna incidencia sa tak vyšplhala na pandemický rekord 1 206 nových prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov. Na vrchole januárového výskytu, keď sa v Španielsku nakazilo najviac ľudí, bola incidencia 900.

Explozívny nárast sa zväčša pripisuje variantu omikron, ktorý sa podľa vedcov šíri rýchlejšie než predchádzajúce varianty, hoci počet infikovaných pacientov, ktorí potrebujú nemocničnú starostlivosť, je proporčne menší než v predchádzajúcich vlnách.

Španieli obmedzujú nočný život

Oficiálne španielske údaje ukazujú, že pacienti s ochorením COVID-19 zapĺňajú 7,5 percenta nemocničných lôžok a týchto pacientov lieči 18 percent jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS).

V reakcii na prudké stúpanie infikovaných teraz niektoré španielske regióny uvažujú nad zavedením obmedzení, ktorým sa ešte pred týždňom bránili – vtedy úrady nariadili len povinné nosenie rúšok vonku.

Severné regióny ako napríklad Navarra a Kantábria teraz obmedzujú nočný život. Vyhlásili zákaz nočného vychádzania alebo uvažujú nad príkazom maximálneho počtu ľudí z rôznych domácností, ktorí by sa mohli stretávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet