Na hlavný obsah

Španielsko skracuje povinnú izoláciu pre bezpríznakové osoby

Opatrenie má zabrániť výpadkom v službách.

Španielsko skracuje povinnú izoláciu pre bezpríznakové osoby
Žena má na tvári respirátor počas prechádzky v centre Madridu. Foto: TASR

Španielsko skrátilo povinnú izoláciu bezpríznakových osôb a ľudí s miernym priebehom ochorenia COVID-19 z desiatich na sedem dní. Opatrenie vstupuje do platnosti od štvrtka 30. decembra. Informovala o tom agentúra DPA.

Ministerstvo zdravotníctva a ministri zdravotníctva v jednotlivých španielskych autonómnych spoločenstvách sa na skrátení tejto izolácie dohodli ešte v stredu (29. 12.). Priebeh ochorenia osôb však musí byť mierny a po ukončení izolácie musia byť bezpríznakové.

Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová dodala, že návrat do bežného života po siedmich dňoch nie je podmienený absolvovaním testu.

Toto sedemdňové obdobie sa počíta od dňa, keď sa objavili príznaky ochorenia. V prípade bezpríznakových od dňa pozitívneho výsledku testu.

Skrátená izolácia pre nezaočkovaných

Predstavitelia zdravotníckych úradov sa na stredajšom (29. 12.) rokovaní takisto dohodli na skrátení izolácie z desiatich na sedem pre nezaočkované osoby, ktoré mali kontakt s človekom pozitívnym na covid. Zaočkované osoby v Španielsku v takomto prípade nemusia do izolácie, pripomína DPA.

Opatrenie o skrátení izolácie má zabrániť výpadkom v službách, napríklad v nemocniciach a v doprave, píše DPA. Počty prípadov koronavírusu v krajine sa zvyšujú a veľa pracovníkov musí nastúpiť do izolácie.

Priebeh ochorenia po nákaze variantom omikron je miernejší ako v prípade predošlých variantov a situácia v španielskych nemocniciach zostáva podľa úradov aj naďalej pod kontrolou.

Rekordné počty infikovaných

Španielske úrady aktualizovali pandemické údaje v pondelok (27. 12.) večer prvýkrát za štyri dni a hlásili 214 619 nových prípadov nákazy. Štrnásťdňová celoštátna incidencia sa tak vyšplhala na pandemický rekord 1 206 nových prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov.

V krajine v stredu (29. 12.) odhalili 100 760 pozitívnych prípadov, pribudlo aj 78 obetí.

V reakcii na prudké stúpanie infikovaných niektoré španielske regióny uvažujú nad zavedením obmedzení, ktorým sa ešte pred týždňom bránili – vtedy úrady nariadili len povinné nosenie rúšok vonku.

Severné regióny ako napríklad Navarra a Kantábria obmedzujú nočný život. Vyhlásili zákaz nočného vychádzania alebo uvažujú nad príkazom maximálneho počtu ľudí z rôznych domácností, ktorí by sa mohli stretávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet