Na hlavný obsah

SPD takmer jednohlasne schválila koaličnú zmluvu

Podporilo ju 98,8 % delegátov.

SPD takmer jednohlasne schválila koaličnú zmluvu
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecká sociálna demokracia (SPD) na sobotnom (4. 12.) mimoriadnom sneme takmer jednohlasne schválila koaličnú zmluvu so Zelenými a liberálnymi slobodnými demokratmi (FDP).

Aby sa sociálny demokrat Olaf Scholz stal novým nemeckým kancelárom, musia s koaličnou zmluvou súhlasiť aj zvyšné dve strany. FDP bude o dohode hlasovať na nedeľňajšom (5. 12.) sneme, Zelení oznámia výsledok vnútrostraníckeho hlasovania v pondelok (6. 12.).

Za koaličnú zmluvu hlasovalo 98,8 % delegátov. Ak súhlas vyslovia aj Zelení a liberáli, čo sa očakáva, zvolia poslanci Spolkového snemu Scholza za kancelára v stredu (8. 12.).

Trojica strán sa v koaličnej zmluve dohodla, že posilní rozvoj produkcie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, aby bolo možné uzavrieť uhoľné elektrárne ideálne do roku 2030. Nulové emisie skleníkových plynov chce koalícia do roku 2045.

SPD, Zelení a FDP plánujú veľké investície do zdravotníctva, digitalizácie a bývania, želajú si posilniť kompetencie Európskeho parlamentu, prehĺbiť integráciu Európskej únie a rokovať konštruktívne s Ruskom i Čínou.

SPD sa o týždeň zíde znova – tentoraz k riadnemu zjazdu, na ktorom zvolí nové predsednícke duo. Tým sa stane existujúca spolupredsedníčka Saskia Eskenová a súčasný generálny tajomník Lars Klingbeil, ktorý nahradí doterajšieho spolupredsedu Norberta Waltera-Borjansa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet