Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo schválilo liek proti covidu funkčný aj na variant omikron

Sotrovimab sa používa v USA i v EÚ.

Spojené kráľovstvo schválilo liek proti covidu funkčný aj na variant omikron
Na ilustračnej snímke muž s ochranným rúškom vychádza zo stanice metra v Londýne. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo schválilo použitie protilátkového lieku proti koronavírusu od firmy GlaxoSmithKline (GSK). Informoval o tom server BBC. Sotrovimab, ktorý sa podáva vo forme intravenóznej infúzie, podľa klinických štúdií znižuje u rizikových skupín pacientov riziko závažného priebehu ochorenia, hospitalizácie a smrti až o 79 percent.

Výrobca lieku, ktorý sa bude distribuovať pod názvom Xevudy, udáva, že podľa prvých zistení jeho monoklonálnej protilátky fungujú aj proti variantu omikron.

„Je to ďalšie liečivo, pri ktorom sa preukázalo, že dokáže účinne ochrániť tých najzraniteľnejších proti koronavírusu a predstavuje významný krok v našom boji proti tejto ničivej chorobe,“ uviedla šéfka britského liekového úradu MHRA June Raineová.

Liek sotrovimab vyvinuli spoločne firmy GSK a Vir Biotechnology. MHRA ho odporúča aplikovať ľuďom, ktorí majú mierne príznaky covidu a zároveň u nich existuje vyššie riziko ťažkého priebehu ochorenia, teda napríklad u osôb s cukrovkou, srdcovými chorobami alebo obezitou.

GSK uviedla, že prvé predbežné údaje ukazujú, že sotrovimab je účinný aj u ľudí nakazených variantom omikron. „Tieto skoré predklinické dáta podporujú náš dlhodobý názor, že sotrovimab si uchováva účinnosť, aj keď vírus mutuje,“ citoval denník The Times šéfa výskumného oddelenia GSK Hala Barrona.

„Sotrovimab sme zámerne vyvinuli s vedomím, že vírus mutuje. Zamerali sme sa na jednu z veľmi stálych oblastí spike proteínu, ktorá mutuje s menšou pravdepodobnosťou, čo umožní účinnosť proti súčasnému vírusu SARS-CoV-2 aj budúcim variantom, ktoré sú neodvrátiteľné,“ uviedol George Scangos z Vir Biotechnology.

Mimoriadne použitie sotrovimabu v máji schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), mimoriadne použitie v EÚ odporučila aj Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá teraz posudzuje žiadosť výrobcu o registráciu tohto lieku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet