Na hlavný obsah

Scholz zložil prísahu a stal sa novým nemeckým kancelárom

Vymenoval ho aj prezident.

Scholz zložil prísahu a stal sa novým nemeckým kancelárom
Na snímke nový nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Sociálny demokrat Olaf Scholz sa v stredu (8. 12.) zložením kancelárskeho sľubu stal oficiálne novým nemeckým kancelárom, po 16 rokoch tak skončila éra konzervatívnej šéfky vlády Angely Merkelovej.

Nástupu do funkcie predchádzala séria formálnych krokov. Dopoludnia Spolkový snem zvolil Scholza za kancelára, ten voľbu prijal a následne ho do funkcie vymenoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Posledným aktom, ktorý odovzdanie moci ukončí, je prevzatie kancelárstva. To je naplánované na 15.00 h SEČ.

Scholz je v dejinách spolkovej republiky deviaty nemecký kancelár. Jeho predchodcami bolo päť konzervatívcov a traja sociálni demokrati.

Ako to prebiehalo

V 76-člennom Spolkovom sneme potreboval Scholz na zvolenie 369 hlasov. Zo 707 odovzdaných hlasov ich 395 bolo pre neho, 303 proti, šesť poslancov sa zdržalo a tri hlasy boli neplatné.

Scholz tak získal viac hlasov, ako koľko ich potreboval na zvolenie, zároveň ich bolo o 21 menej, ako koľko mandátov má nastupujúca koalícia. Tú popri sociálnych demokratoch (SPD) tvoria Zelení a liberálni slobodní demokrati (FDP).

Z výsledku, ktorý oznámila predsedníčka Spolkového snemu Bärbel Basová, ale nebolo viditeľné, koľko koaličných poslancov bolo prítomných.

Scholz po hlasovaní svoje zvolenie prijal. „Akceptujete voľbu, pán Scholz?“, opýtala sa Basová Scholze. „Áno,“ odpovedal novozvolený kancelár.

Scholz potom odišiel za prezidentom, ktorý ho vymenoval do čela vlády. „V mene Spolkovej republiky Nemecko menujem spolkovým kancelárom podľa článku 63 základného zákona Olafa Scholza,“ povedal Steinmeier. Tento krok od prezidenta vyžaduje základný zákon, čo je obdoba ústavy. Pred odchodom od prezidenta Scholz krátko ukázal menovací dekrét na kamery.

Od prezidenta odišiel Scholz späť do parlamentu, kde zložil kancelársky sľub. Ten potvrdil svojím podpisom pod základný zákon. Scholz sa tak oficiálne stal novým nemeckým kancelárom.

Odovzdávanie moci nekončí

Odovzdávanie moci tým ale neskončilo, prezident ešte musí vymenovať nových ministrov, ktorí v parlamente zložia prísahu. Scholz s vládou potom prevezmú úrady po svojich predchodcoch. Scholz sa v kancelárii stretne s Merkelovou o 15.00 h SEČ.

Scholz od svojho zvolenia za kancelára prijal už množstvo gratulácií. Zablahoželal mu tiež jeho volebný sok Armin Laschet, ktorý bol kancelárskym kandidátom konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Merkelovej. Únia ale v septembrových parlamentných voľbách skončila tesne druhá za SPD, zostavovania vlády sa tak ujal Scholz.

„Dnešok s voľbou kancelára je demokratickým zavŕšením intenzívneho súboja. Aj keď sme bojovali o iný výsledok, môžeme byť šťastní, že v našej krajine je medzi demokratmi také vysoké uznanie. To musíme ochraňovať,“ uviedol Laschet na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet