Na hlavný obsah

Sprevádzkovanie Nord Streamu 2 v ohrození? Scholz vyslal signál do Moskvy

Dôvodom je pohyb ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach.

Nemecko považuje vyplácanie vojnových reparácií Poľsku – za uzatvorenú otázku. Chce prehĺbiť spoluprácu s Varšavou a podporovať spoločné projekty. Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prvej návštevy okrem iného podporil Poľsko pri riešení problémov na hranici s Bieloruskom. Hovorili aj o plynovode Nord Stream 2.

Nemecký kancelár potvrdil, že Berlín trvá na predĺžení zmluvy o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu, čo je dlhodobo jednou z podmienok spustenia plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre eskaláciu napätia na rusko-ukrajinských hraniciach však Olaf Scholz vyslal do Moskvy signál, že práve toto môže zabrániť sprevádzkovaniu kontroverzného plynovodu pod Baltským morom.

„Pozorujeme pohyb ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc s mimoriadne veľkým znepokojením a dávame jasne najavo, že nie je možné, aby sa v Európe len tak porušovali hranice a integrita štátov. Nikto si nemôže myslieť, že takého porušovanie zostane bez vážnych dôsledkov,“ uviedol Scholz.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki zopakoval výhrady Varšavy a ďalších východoeurópskych štátov vrátane Slovenska k Nord Streamu 2.

„Dlhodobo poukazujeme na riziká spustenia NordStreamu 2 do prevádzky. S našimi nemeckými partnermi pracujeme na návrhoch opatrení, ktoré by boli odpoveďou na tieto riziká a ktoré by zabránili spusteniu plynovodu do prevádzky,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet