Na hlavný obsah

Spustenie plynovodu Nord Stream 2 sa odkladá na neurčito

Čaká sa na podklady od ruského Gazpromu.

Spustenie plynovodu Nord Stream 2 sa odkladá na neurčito
Špeciálne plavidlo s názvom Fortuna využívajúce sa pri výstavbe rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2. Foto: SITA/AP

Spustenie sporného plynovodu Nord Stream 2 sa odkladá a nie je ani jasné, kedy ho sprevádzkujú. Nemecká Spolková sieťová agentúra oznámila, že v prvej polovici budúceho roka to určite nebude.

Stále totiž nedostala od ruského Gazpromu podklady na vyriešenie vlastníckych pomerov plynovodu podľa nemeckého a európskeho práva. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Stavebné práce na plynovode Nord Stream 2 sa skončili krátko pred nemeckými parlamentnými voľbami v septembri a odvtedy kontroverzný plynovod pod Baltským morom čaká na udelenie certifikátu.

Jeho dokončenie sa výrazne predĺžilo potom, ako Spojené štáty ešte za vlády prezidenta Donalda Trumpa, pohrozili uvalením sankcií na firmy, ktoré sa na jeho výstavbe podieľajú.

Aj keď sa medzi tým vlády v USA aj v Nemecku zmenili, plyn cez potrubie stále neprúdi a čaká na udelenie certifikátu od Spolkovej sieťovej agentúry.

O spustení plynovodu sa bude rozhodovať apoliticky

Jej prezident Jochen Homan vyslal do Moskvy jasný signál. „V momente, keď dostaneme všetky podklady, čo je ťažké povedať, kedy sa stane, proces certifikácie plynovodu bude pokračovať. Časť zákonom určenej lehoty pritom už uplynula, potom pôjde celá záležitosť pred Európsku komisiu, ktorá bude potrebovať istý čas, aby ju posúdila. V prvej polovici roka certifikát celkom určite udelený nebude,“ povedal.

Ruský Gazprom v prvej reakcii oznámil, že od piatka (17. 12.) pozastavuje dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa, čo sa však v minulosti už neraz stalo.

Nemecký kancelár Olaf Scholz po samite lídrov Európskej únie vyhlásil, že Spolková sieťová agentúra rozhoduje o pridelení certifikátu absolútne apoliticky.

Podľa Scholza sprevádzkovaniu plynovodu stojí v ceste aktuálny nesúlad s európskym a nemeckým právom jeho vlastníckej štruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet