Na hlavný obsah

Srbi protestovali proti vláde a ťažbe lítia. Došlo aj k potýčkam s políciou

Najväčšie protesty boli v Belehrade.

Boja sa o životné prostredie o svoje zdravie aj životy. Desaťtisíce demonštrantov po celom Srbsku zablokovali hlavné dopravné ťahy. Postavili sa na odpor proti plánu vlády povoliť spoločnosti Rio Tinto ťažbu lítia.

Prezident krajiny Alexandar Vučič sľúbil, že hlas ľudu vypočuje a s vedením korporácie sa porozpráva.

Najväčšie protesty boli v Belehrade. Hlavný diaľničný ťah a mosty zaplavili tisíce nespokojných obyvateľov. Dav skandoval protivládne heslá a kritizoval projekt na ťažbu lítia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Chceme, aby prezident stiahol zákon o vyvlastňovaní a zákon o referende. Chceme, aby Rio Tinto navždy zmizlo z našej krajiny. Chceme, aby Srbsko zrušilo všetky zmluvy s Rio Tinto,“ vyhlásil organizátor protestu Aleksandar Jovanovič.

Masívne protesty vyústili aj do potýčok s políciou. Kritici obviňujú vládu, že pripravila cestu pre nezákonné privlastňovanie pôdy a ignorovala pritom obavy o životné prostredie.

„Desať rokov tu žijeme ako väzni systému, v krajine s paralyzovaným súdnictvom a inštitúciami, ktoré ovláda jeden muž. Ale, čo je veľa, to je veľa. Srbsko sa prebudilo a teraz ideme všetci spolu kým nevyhráme, niet cesty späť,“ uviedla podpredsedníčka Strany slobody a spravodlivosti Marinika Tepičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet