Na hlavný obsah

Štát na seba prevezme zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín

Rozhodli o tom poslanci.

Štát na seba prevezme zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

Koho postihli nežiaduce účinky po očkovaní proti ochoreniu COVID-19, sa môže súdiť. Štát prebral na seba zodpovednosť za prípadné škody. Rozhodli o tom v piatok (10. 12.) poslanci.

Zabudnuté nemusia zostať ani nežiaduce účinky z minulosti. Zákon je retroaktívny. Ak ho prezidentka podpíše, štát bude ručiť za všetky prípadné škody od podania prvej dávky vakcíny proti covidu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Doteraz mal túto výsadu iba ruský neregistrovaný Sputnik. Na pohľad kozmetická zmena v inak rozsiahlej liekovej novele po piatku preniesla zodpovednosť na štát aj za všetky ďalšie – stále iba podmienečne schválené vakcíny.

„Odškodňujeme každého pacienta, ktorý by mal prípadné účinky, ktoré on považuje za nežiadúce,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Kompenzácie po nežiaducich účinkoch tak môžu žiadať všetci, čo sa zaočkovali po 26. decembri minulého roka. Výška prípadného odškodnenia sa odvíja od rozsahu škody a určí ju súd. Prvý krok je obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko