Na hlavný obsah

Štát poskytne potravinárom 170 miliónov eur

Mnohí odborníci hovoria o poslednej šanci.

Štát poskytne potravinárom 170 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Potravinári dostanú od štátu 170 miliónov eur. Nová výzva Pôdohospodárskej platobnej agentúry má pomôcť najmä spracovateľom potravinárskych výrobkov, teda napríklad mliekarom, pekárom či mäsopriemyslu.

Potravinári hovoria, že ide o možno poslednú šancu na zachovanie spracovateľských kapacít, finančná medzera je však podľa nich až vo výške jednej miliardy eur. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Spracovateľský priemysel je na Slovensku dlhodobo poddimenzovaný a potravinári trpia nedostatočnými kapacitami na spracovanie a finalizáciu výrobkov. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) si myslí, že musíme znížiť rozdiel vo financovaní prvovýroby a spracovania potravín.

„Vieme dopestovať dostatok pšenice aj rôznych iných výrobkov. Veľká časť veľmi kvalitných výrobkov prvovýroby odchádza do zahraničia, je spracovaná v zahraničí. Tam ostáva tá pridaná hodnota a potom tieto výrobku dovážajú na Slovensko,“ vysvetlil Vlčan.

Modernizácia procesov

Práve pri tomto probléme by mala nová výzva pomôcť. Potravinári budú môcť peniaze z nej investovať napríklad do nových výrobných liniek či ich modernizácie, zlepšenia energetickej efektívnosti alebo do ekologizácie výroby.

Riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss sľubuje, že poľnohospodári sa jej vyhodnotenia dočkajú výrazne skôr ako v minulosti. „Spomenul som automatizáciu procesov verejného obstarávania. V minulosti práve toto zaberalo najväčší časový úsek v rámci procesu spracovania žiadostí. Zautomatizovali sme ďalšie procesy, ako je kontrola konfliktu záujmov,“ dodal.

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Šolty upozorňuje, že potravinárstvo je v zlom stave a na podporu čakalo dlho. „Potravinársky priemysel sa nachádza v tak zlom stave, že to je možno posledná šanca, aby sme ho zachovali nie pre nás, ale pre celé Slovensko,“ zdôraznil.

Prezident Potravinovej komory Slovenska Daniel Poturnay tvrdí, že podobné výzvy sú v zahraničí bežné, napríklad susedné Maďarsko nedávno vyhlásilo otvorenú výzvu v hodnote 300 miliónov eur. Spracovateľskému priemyslu na Slovensku podľa neho chýba až jedna miliarda.

„Smutným dôsledkom je 200 kamiónov denne, ktorými sa dovážajú potraviny na Slovensko, 40 percent podielu slovenských výrobkov na pultoch obchodov, pasívne saldo obchodnej bilancie, ktoré je každým rokom viac ako mínus 1,5 miliardy a blíži sa k dvom miliardám,“ spresnil Poturnay.

Potravinári môžu na jednotlivé projekty získať až dva milióny eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika