Na hlavný obsah

Štáty EÚ musia zvážiť povinné očkovanie proti covidu, tvrdí šéfka eurokomisie

Vyzvala na rýchlejšie očkovanie.

Štáty EÚ musia zvážiť povinné očkovanie proti covidu, tvrdí šéfka eurokomisie
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia musí zvážiť povinné očkovanie proti covidu v reakcii na šírenie vysoko infekčného variantu omikron v Európe. Uviedla to presedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu (1. 12.). Informuje o tom web denníka The Guardian.

Šéfka eurokomisie zároveň vyzvala členské štátu EÚ, aby zrýchlili tempo očkovania posilňujúcimi tretími dávkami vakcíny a podporila krajiny, ktoré dočasne zaviedli povinnosť preukazovať sa negatívnym PCR testom pri cestovaní v rámci Únie.

Na otázku, či podporuje rozhodnutie gréckej vlády udeľovať pokutu 100 eur mesačne všetkým ľuďom nad 60 rokov, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať, uviedla, že pre šírenie vírusu a nedostatočnú mieru zaočkovanosti v niektorých častiach EÚ sa euroblok musí zaoberať povinným očkovaním ako jednou z možných reakcií na zastavenie pandémie.

Priznala, že pred dvomi až tromi rokmi by nebola predpokladala, že budeme svedkami tak „strašnej“ pandémie. „Máme vakcíny, ktoré zachraňujú životy, ale nevyužívajú sa všade adekvátne. Toto nás niečo stojí,“ uviedla.

Poukázala, že aktuálne je v Únii zaočkovaných 77 % všetkých dospelých, čo predstavuje 66 % celkovej populácie EÚ. „Znamená to však aj to, že tretina obyvateľov EÚ nie je zaočkovaná, čo je zhruba 150 miliónov ľudí,“ spresnila.

„Rapídne sa zvyšujúce počty prípadov preťažujú nemocnice a zdravotníkov. Navyše, príchod vysoko infekčného omikronu volá po našej najväčšej pozornosti. Som však presvedčená, že EÚ sa s týmito výzvami popasuje,“ uzavrela von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet