Na hlavný obsah

Stavebný dohľad skontroloval kontroverznú stavbu v Banskej Bystrici

Výsledok je zatiaľ nejasný.

Stavebný dohľad skontroloval kontroverznú stavbu v Banskej Bystrici
Na snímke stavba budovy. Foto: RTVS

Kontroverznú obnovu budovy v centre Banskej Bystrice prišiel skontrolovať štátny stavebný dohľad. Stavebník ponechal z objektu len prednú stenu a časť strechy.

Budovu v pamiatkovej rezervácii na Hornej ulici v Banskej Bystrici mal stavebník staticky zabezpečiť. Z pôvodnej budovy zostal len predný múr, pričom za ňou začal vyrastať celkom nový objekt.

Hoci stavebný úrad aj pamiatkari už v minulosti nariadili zastaviť stavebné práce, nestalo sa tak. Vo štvrtok (9. 12.) zavítala do objektu kontrola. Výsledok je zatiaľ nejasný.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Orgán štátneho stavebného dohľadu nevie s určitosťou konštatovať, či zo strany stavebníka došlo k porušeniu alebo nerešpektovaniu rozhodnutia zo strany krajského pamiatkového úradu o okamžitom zastavení prebiehajúcich stavebných prác,“ povedal právnik Stavebného úradu mesta Banská Bystrica Filip Gašparec.

„Je potrebné prizvať odborne spôsobilú osobu z oblasti statiky stavieb, ktorá posúdi to, či zrealizované stavebné práce ako aj ich rozsah boli vykonané v nevyhnutnom rozsahu,“ doplnil.

Poslancov, ktorí upozornili na podozrivú stavebnú činnosť, výstup z kontroly nepotešil.

„Myslím si, že to čo sa tam teraz robí, nie sú udržiavacie práce. V dvorovej časti je stavba, ktorá už má vplyv aj na susedné objekty, čiže pri povolení takejto stavby mali byť prizvaní aj vlastníci susedných nehnuteľností,“ myslí si poslankyňa mestského zastupiteľstva, predsedníčka stavebnej komisie Hana Kasová.

Záver štátneho stavebného dohľadu by mal byť hotový ku koncu budúceho týždňa. Stavebník zatiaľ dostal pokutu 5 000 eur za odstránenie stavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny