Na hlavný obsah

Stavrovská ostáva komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím

Podporilo ju 135 poslancov.

Stavrovská ostáva komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím
Na snímke komisárka Úradu pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR

Komisárkou pre zdravotne postihnuté osoby bude aj naďalej Zuzana Stavrovská. Ako jedinú kandidátku na tento post ju v piatkovom (3. 12.) hlasovaní zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zo 140 prítomných ju podporilo 135 poslancov, nikto nebol proti, zdržali sa traja a dvaja nehlasovali. Stavrovskú zvolili na šesťročné funkčné obdobie.

Čo je jej úlohou?

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím sa podieľa na ochrane práv osôb so zdravotným postihnutím podporou a presadzovaním práv priznaných týmto osobám medzinárodnými zmluvami, ktorými je SR viazaná.

Úlohou komisára je posudzovať na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy dodržiavanie práv osôb so zdravotným postihnutím, monitorovať dodržiavanie práv týchto osôb najmä vykonávaním nezávislého zisťovania plnenia záväzkov.

Komisárka tiež môže robiť výskumy a prieskumy na sledovanie stavu a vývoja v oblasti práv osôb so zdravotným postihnutím.

Znovuzvolenie si váži

„Opätovné zvolenie si veľmi vážim, táto práca má veľký zmysel. Teším sa, že môžeme pokračovať v ochrane práv zraniteľných,“ skonštatovala Stavrovská. Je historicky prvou komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím na Slovensku.

Prvýkrát ju parlament zvolil v decembri 2015. Od vzniku Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím prijal 3385 individuálnych podnetov. Úrad čelil podľa komisárky po svojom vzniku nerešpektovaniu zo strany niektorých orgánov verejnej správy.

„Museli sme si vybudovať dôveryhodnosť. Nemáme právo ukladať sankcie, musíme využívať najmä trpezlivú komunikáciu. Očakávala som aj väčšiu toleranciu kompetentných k ľuďom so zdravotným znevýhodnením,“ poznamenala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko