Na hlavný obsah

Stíhanie zadržaných záchranárov je nezákonné, rozhodla prokuratúra

Označila ho tiež za neopodstatnené.

Stíhanie zadržaných záchranárov je nezákonné, rozhodla prokuratúra
Protest záchranárov pred parlamentom. Foto: RTVS

Krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta v stredu (15. 12.) rozhodol, že uznesenie povereného príslušníka polície z utorka (14. 12.) o začatí trestného stíhania voči dvom zdravotníckym záchranárom pre prečin podnecovania zrušil ako nezákonné a neopodstatnené. RTVS o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Prokurátor tiež uložil poverenému príslušníkovi Policajného zboru, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Povinnosť bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v tejto súvislosti uložil krajskému prokurátorovi generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Ako sa Mikulec vyjadril v stredu, zákon musí platiť pre všetkých rovnako s dodatkom, že záchranári prišli poukázať na svoju situáciu pokojným a slušným spôsobom.

Policajný prezident Štefan Hamran v stredu uviedol, že zákrok polície považuje za správny, hoci rozumie postoju záchranárov a Policajný zbor za nimi stojí.

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili zdravotníckym záchranárom podporu. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko