Na hlavný obsah

Stoltenberg potvrdil možnosť pripojenia Ukrajiny k NATO

So Zelenskym vyzývajú na deeskaláciu napätia.

Stoltenberg potvrdil možnosť pripojenia Ukrajiny k NATO
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vo štvrtok (16. 12.) opätovne odmietol požiadavky Ruska na poskytnutie záruk, že sa Ukrajina nepripojí k NATO. Vyzdvihol pritom aj dôležitosť partnerstva medzi NATO a Kyjevom.

„Nebudeme robiť žiadne kompromisy ohľadom práva Ukrajiny zvoliť si svoju vlastnú cestu, nebudeme robiť žiadne kompromisy ohľadom práva NATO brániť a chrániť všetkých spojencov a nebudeme robiť žiadny kompromis ohľadom partnerstva NATO s Ukrajinou,“ povedal Stoltenberg po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym.

Poznamenal pritom, že stále platí rozhodnutie z roku 2008, v ktorom samit NATO prisľúbil možnosť budúceho členstva v Aliancii Ukrajine a Gruzínsku, avšak bez bližšieho určenia časového rámca.

Pripomenul, že prijatie nového členského štátu by sa muselo schváliť v rámci NATO jednomyseľne. Proti prijatiu Ukrajiny sa pritom v minulosti vyslovovalo napríklad Francúzsko a Nemecko, poznamenala agentúra AFP.

Zelenskyj povedal, že Rusko svojím konaním v posledných rokoch samo Ukrajinu tlačí k pripojeniu sa k západnej aliancii.

„Od roku 2014, od začiatku vojny, tlačí Rusko Ukrajinu k NATO a dnes má nakročené k tomu vydláždiť zložitú cestu k jej pristúpeniu,“ povedal Zelenskyj. V záujme Aliancie je podľa neho v tejto chvíli stáť za Ukrajinou, pretože keby Rusko zaútočilo, NATO by voľky-nevoľky zatiahlo do konfliktu. „Ak naša armáda neobstojí, bude to mať následky pre všetky členské štáty NATO, pretože Ukrajina je predsunutou hliadkou,“ povedal Zelenskyj.

Napätie na hraniciach

Stoltenberg so Zelenskym rokovali aj o možných krokoch v súvislosti s vojenskou hrozbou zo strany Ruska.

Generálny tajomník zdôraznil, že prítomnosť ruských jednotiek blízko pri hraniciach s Ukrajinou „nemá žiadne opodstatnenie“ a podkopáva bezpečnosť v Európe.

„Vyzývame Rusko, aby sa vrátilo k diplomacii, deeskalovalo situáciu a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg.

Generálny tajomník zdôraznil, že akákoľvek ďalšia agresia proti Ukrajine bude mať pre Rusko „vážne následky“ a Moskva za ňu zaplatí „vysokú cenu“.

Zelenskyj na sociálnej sieti napísal, že so Stoltenbergom diskutovali aj o situácii na Kryme, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

„Zároveň sme hovorili aj o prehĺbení spolupráce medzi Ukrajinou a NATO. Som vďačný za solidaritu Aliancie,“ napísal Zelenskyj na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet