Na hlavný obsah

Stoltenberg zvolal zasadnutie Rady NATO-Rusko

Týkať sa bude najmä napätej situácie na hraniciach s Ukrajinou.

Stoltenberg zvolal zasadnutie Rady NATO-Rusko
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Zasadnutie Rady NATO-Rusko sa na základe rozhodnutia generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie a predsedu tejto rady Jensa Stoltenberga uskutoční 12. januára budúceho roka. Tlačová služba aliancie to v nedeľu (26. 12.) potvrdila pre tlačovú agentúru TASS.

Tlačová služba NATO predtým informovala, že v dňoch 12. až 13. januára 2022 sa bude v Bruseli konať aj zasadnutie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských štátov aliancie.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí pre TASS v nedeľu uviedol, že Moskva dostala návrh NATO na zvolanie Rady NATO-Rusko v zmienenom termíne a že tento návrh zvažuje.

Stoltenberg už na začiatku tohto týždňa vyhlásil, že chce NATO s Moskvou v budúcom roku čo najskôr začať zmysluplný dialóg. Rokovania Rady NATO-Rusko by sa týkalo najmä napätia pri ruskej hranici s Ukrajinou.

V sobotu (25. 12.) agentúra Interfax informovala, že Rusko stiahlo z posádok stáleho umiestnenia vyše 10 000 vojakov, ktorí sa zúčastnili mesačného cvičenia okrem iného aj vo viacerých oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou.

NATO a najmä krajiny z jeho východného krídla sú znepokojené hromadením ruských vojsk a techniky, pre ktoré sa obávajú ďalšieho napadnutia partnerskej Ukrajiny.

Rusko naopak tvrdí, že sa obáva o svoju bezpečnosť pre snahu Aliancie rozšíriť sa o túto krajinu a rozmiestňovať zbrane v postsovietskych štátoch.

Agentúra DPA pripomenula, že sa Rada NATO-Rusko naposledy zišla v júli 2019. Pokusy o ďalšie rokovania odvtedy vždy zlyhali, čiastočne preto, že Rusko chce ohľadom Ukrajiny rokovať v inom formáte. Takúto podmienku odmietajú východní členovia NATO.

Putinove požiadavky

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu v rozhovore s ruskou štátnou televíziou zopakoval, že zváži rôzne možnosti, ak Západ nesplní jeho požiadavky na bezpečnostné záruky, napísala agentúra AP.

Podľa Putina musí Západ jeho požiadavky rýchlo splniť, inak Moskva podnikne „adekvátne vojensko-technické kroky“. Západné krajiny tiež obvinil z toho, že na prahu Ruska naberajú „agresívny“ kurz. Odpoveďou na túto agresiu môže byť podľa ruského prezidenta rôzna škála krokov, ktoré budú závisieť od návrhov, ktoré mu predložia ruskí vojenskí experti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet