Na hlavný obsah

Stovky obcí na Slovensku sú bez pitnej vody či kanalizácie

Chýbajú im financie.

Stovky obcí na Slovensku sú bez pitnej vody či kanalizácie. Ukázal to najnovší prieskum Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Kompletné pokrytie vodovodom má iba necelých 36 % samospráv. Problémy trvajú desaťročia a týkajú sa celej krajiny.

Obec Pavlová pri Štúrove nemá kanalizáciu ani verejný vodovod. Dve stovky obyvateľov sa spoliehajú na vlastnú studňu, no voda z nej je často nepitná a s vysokým obsahom fekálií. Musia si preto kupovať balenú pitnú vodu a zabezpečiť si vlastné čistiarne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jeden kubík vody stojí 1,29 eur. Ja zaplatím za 12 litrov toľko. Keď nemáme pitnú vodu, tak o kanalizácii môžeme len snívať,“ uviedla starostka obce Pavlová Monika Górová. „To je také ako pred 50-timi rokmi.“

V Štúrovskom regióne nemá z 22 obcí kanalizáciu 20. Situácia je tu najhoršia na Slovensku. Ukázal to prieskum, podľa ktorého približne 900 z takmer 3 000 slovenských obcí nemá ani meter kanalizácie.

Dôvodom prečo základná infraštruktúra samosprávam chýba je nedostatok financií. Mnohé, najmä malé obce nemajú peniaze ani len na vypracovanie projektovej dokumentácie, nie ešte na to, aby z vlastného rozpočtu zafinancovali výstavbu kanalizácie či verejného vodovodu.

Potrebujú dotácie, a práve tam je problém. Rezort životného postrieda odmieta obvinenia z nečinnosti.

„V roku 2022 pôjde samosprávam v oblasti budovania vodovodov a kanalizácií vyše 61,5 mil. eur z prostriedkov Environmentálneho fondu. Zjednoduší sa aj podávanie žiadostí na poskytnutie podpory formou dotácie,“ uviedol rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny