Na hlavný obsah

Strelecký účet za Španielsko si otvoril na Tehelnom poli. David Villa oslavuje 40 rokov

Legendárny útočník je najlepším strelcom reprezentácie.

Strelecký účet za Španielsko si otvoril na Tehelnom poli. David Villa oslavuje 40 rokov
David Villa žiaril okrem Zaragozy a Valencie aj v drese FC Barcelona, s Kataláncami vyhral v roku 2011 Ligu majstrov. Foto: TASR/AP

Futbalový útočník, najlepší strelec španielskej reprezentácie, víťaz Ligy majstrov, majster Európy z roku 2008 a majster sveta z Juhoafrickej republiky 2010 David Villa Sánchez, sa narodil 3. decembra 1981 v Langreu neďaleko Ovieda na severe Španielska.

S futbalom začínal vo svojom rodisku, jeho prvým profesionálnym pôsobiskom bol Sporting Gijón. Za klub v rokoch 2000 až 2003 nastrieľal v 116 súťažných zápasoch 52 gólov. V malom klube zo severu krajiny dlho nezostal, svojimi výkonmi si vypýtal miesto v Reale Zaragoza.

Najvýraznejšie sa do povedomia futbalových fanúšikov zapísal pôsobením vo Valencii (2005 až 2010), Barcelone (2010 až 2013) a v Atleticu Madrid (2013-2014). Vo Valencii je so 129 gólmi stále piatym najlepším strelcom v dejinách tohto viac ako storočného klubu, s katalánskym veľkoklubom vyhral v sezóne 2010/2011 Ligu majstrov.

Po prvý raz sa presadil v Bratislave

Svoj reprezentačný debut si odbil pod trénerom Luisom Aragonésom v kvalifikácii na Majstrovstvá sveta 2006 proti San Marínu pri víťazstve 5:0, premiérový gól za španielsky seniorský výber strelil v barážovom zápase o postup na spomínaný šampionát na bratislavskom Tehelnom poli proti Slovensku.

Villa v novembri 2005 vyrovnával na 1:1, Slováci neskôr v Madride prehrali 1:5 a do Nemecka nepocestovali. Na neskoršom šampionáte si Villa pripísal dva góly proti Ukrajine v skupine a jeden v šestnásťfinále proti neskoršiemu finalistovi z Francúzska.

Bol členom španielskej zlatej generácie, ktorá pod vedením Luisa Aragonésa vyhrala EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku a Vicenteho del Bosqueho zvíťazila po prvý raz v dejinách španielskeho futbalu na Majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike.

David Villa oslavuje gól
David Villa oslavuje otvárací a jediný gól do siete Portugalska v osemfinále MS 2010 v Juhoafrickej republike. Na turnaji Španieli dokráčali k titulu.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Generácia s Ikerom Casillasom v bráne, Xabim Alonsom, Andrésom Iniestom, Xavim Hernandezom, Sergiom Ramosom, Fernandom Torresom a ďalšími velikánmi nielen španielskeho, ale aj svetového futbalu, je doteraz považovaná mnohými odborníkmi za najlepší španielsky reprezentačný tím v dejinách.

Jeho posledným európskym pôsobiskom bolo Atletico Madrid, za ktorý však odohral len 36 zápasov. Od roku 2014 až do 2018 hral v americkej Major League Soccer (MLS) za New York City, kde je doteraz s 80 gólmi najlepším strelcom v histórii klubu. Kariéru ukončil v japonskom klube Visel Kobe, kde hral v rokoch 2019 a 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport