Na hlavný obsah

Súd EÚ by mal odmietnuť žaloby Poľska a Maďarska proti spojeniu právneho štátu a peňazí

Odporučil to generálny advokát.

Súd EÚ by mal odmietnuť žaloby Poľska a Maďarska proti spojeniu právneho štátu a peňazí
Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR

Generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) odporučil vo štvrtok (2. 12.) zamietnuť žalobu Poľska a Maďarska proti spojeniu právneho štátu a peňazí. Mechanizmus umožňujúci odobrať dotácie Únie krajinám obmedzujúcim napríklad nezávislosť justície je podľa advokáta v súlade s právom EÚ. Varšava a Budapešť, ktoré sú s inštitúciami EÚ v dlhodobom spore, tvrdili opak.

Stanovisko advokáta nie je pre sudcov záväzné, väčšinou však k nemu prihliadajú. Konečný verdikt súdu sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov.

Inštitúcie EÚ niekoľko rokov vedú s oboma krajinami konanie kvôli obave, že tieto štáty porušujú európske hodnoty, ako je nezávislosť justície, pluralita médií či akademické slobody. Mnohé najmä západoeurópske štáty však neboli s priebehom bezvýsledného procesu spokojné.

Únia sa preto aj napriek odporu Varšavy a Budapešti pred rokom zhodla na tom, že čerpanie spoločných peňazí bude podmienené dodržiavaním pravidiel.

Vlády oboch krajín sa na jar obrátili na únijný súd s argumentom, že problémy okolo právneho štátu dostatočne riešia spomínané konanie podľa siedmeho článku základnej zmluvy EÚ. Únia podľa nich zavedením nového pravidla prekročila svoje kompetencie.

Advokát Manuel Sánchez-Bordona však vo štvrtok (2. 12.) ich námietky odmietol s tým, že podmienenosť môže na základe práva ÚNIE fungovať paralelne s uvedeným článkom.

Jej využitie „si vyžaduje dostatočne priamu súvislosť medzi porušovaním zásad právneho štátu a plnením rozpočtu, takže sa neuplatňuje na všetky porušenia zásad právneho štátu, ale len na tie, ktoré majú priamu súvislosť s riadením rozpočtu Únie,“ uviedol advokát podľa tlačovej správy súdu.

Konečné rozhodnutie súdu, proti ktorému nie je možné odvolanie, sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov. Ak dovtedy Poľsko a Maďarsko nezmenia svoj prístup k otázkam právneho štátu, Môže im Európska komisia (EK) pozastaviť niektoré dotácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet