Na hlavný obsah

Súd EÚ svojím rozhodnutím podporil práva párov rovnakého pohlavia

Mali by mať rovnaké rodičovské práva vo všetkých štátoch EÚ.

Súd EÚ svojím rozhodnutím podporil práva párov rovnakého pohlavia
Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR

Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) v utorok (14. 12.) svojím rozsudkom podporil homosexuálne páry, keď rozhodol, že rodičia zapísaní v dokladoch dieťaťa v jednej z krajín EÚ, majú bez ohľadu na pohlavie rovnaké rodičovské práva aj vo zvyšných štátoch dvadsaťsedmičky. 

Verdikt sa týka prípadu dvoch žien, Bulharky a Britky, ktoré uzavreli manželstvo v Španielsku, kde ich obe zapísali do rodného listu narodeného dieťaťa ako jeho matky. Bulharsko však odmietalo tento stav uznať a vydať dieťaťu cestovné doklady.

Súdny dvor riešil spor, ktorý sa týkal postupu bulharských úradov. Tie totiž odmietli uznať rodný list dievčatka vydaný v Španielsku, kde obe ženy figurovali ako matky, a snažili sa získať informáciu, kto je biologickou matkou dieťaťa.

V Bulharsku je možné do rodného listu zapísať iba jednu osobu do kolónky matka a jednu osobu do kolónky otec. Uvedenie oboch rodičov rovnakého pohlavia odporuje bulharskému právu, ktoré manželstvo homosexuálov a lesbičiek nepovoľuje.

Precedens pre ďalšie spory

SDEÚ dospel k záveru, že všetci občania EÚ majú zaručené právo voľne sa pohybovať, a preto má dieťa dvoch zosobášených žien získať bulharské cestovné doklady bez potreby predkladať tamojší rodný list. Doklad musí dieťaťu „umožniť výkon práva na voľný pohyb s každou z jeho dvoch mamičiek“, konštatoval súd.

Dievča narodené v roku 2019 sa ocitlo bez občianstva, pretože sa narodila dvom cudzinkám v Španielsku. Ženy preto pre ňu požiadali o bulharské občianstvo a doklady, pretože podľa bulharského práva má získať občianstvo každé dieťa bulharského občana bez ohľadu na miesto narodenia.

Podľa agentúry AFP môže byť verdikt precedensom pre množstvo ďalších sporov, kde musia rodiny homosexuálov a lesbičiek riešiť právne hádanky vyplývajúce z rozdielnych právnych úprav v jednotlivých štátoch.

Podľa bulharskej neziskovej organizácie Dejstvie, zameranej na ochranu práv LGBT komunity, sa rozsudok môže potenciálne dotknúť 100 000 až 150 000 detí po celej EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet