Na hlavný obsah

Sulík: Poukazy pre zaočkovaných seniorov budú fiasko

Strana SaS má viacero výhrad.

Sulík: Poukazy pre zaočkovaných seniorov budú fiasko
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/koláž RTVS

Odmeňovanie seniorov nad 60 rokov  tzv. očkovacími poukazmi sa skončí fiaskom. Myslí si to minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík, ktorý to uviedol v stredu (1. 12.) po rokovaní vlády.

Ministri za SaS hlasovali na vláde proti návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Napriek tomu vláda návrh prijala, hlasovať o ňom bude parlament. Aj pri tomto hlasovaní budú poslanci za SaS proti alebo sa zdržia, avizoval Sulík.

Zároveň uviedol niekoľko dôvodov, prečo sa liberáli rozhodli odmeňovanie zaočkovaných seniorov nepodporiť. „Takýmto krokom dehonestujeme samotnú vakcínu,“ tvrdí Sulík. Ľudia by sa podľa neho mali dať očkovať preto, lebo nechcú skončiť v nemocnici a zomrieť.

„Ľudí, ktorí chápu súvislosť medzi vakcínou a ochranou života, by sme nemali učiť, že im budeme platiť za to, že sa chránia. Kto vakcínu nechce a riskuje svoj život, je to chybné rozhodnutie, snažme sa ho presvedčiť,“ dodal.

Sulík sa tiež obáva nárastu korupcie. Predpokladá, že tí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, ale budú chcieť využívať výhody zaočkovaných, sa budú snažiť podplatiť lekárov. „Teraz im dáme na to 500 eur,“ upozornil.

Budú poukážky v praxi fiaskom?

Sulík je presvedčený, že v prípade ak sa poukážky uvedú do praxe, budú fiaskom.

„Toto nebude fungovať. Technicky, administratívne sa to nebude dať zvládnuť. Z tohto budú samé problémy, bude to fiasko,“ vyhlásil.

Ak budú poukazy platné len na Slovensku, podľa Sulíka ich navyše môže napadnúť Európska únia ako v minulosti v prípade dovolenkových poukazov z dielne SNS.

Predseda SaS tiež zdôraznil, že peniaze by sa dali využiť aj inak, napríklad na zvýšenie platu zdravotníkom. Igor Matovič to považuje za „populizmus.“

„Ničím by sme nezvýšili zaočkovanosť dôchodcov, predĺžili by sme lockdown a založili by sme si na ďalšie vlny a zlyhávanie nemocníc,“ reagoval Matovič. „Ak by sme dnes tieto peniaze dali zdravotníkom, tak by sme spôsobili, že sa budú trápiť ešte ďalšie dva roky,“ podčiarkol.

Naopak, Sulík si myslí, že vláda ide platiť zbytočne najmä tým, ktorí by sa zaočkovať dali i bez finančnej motivácie. „Už dnes máme vo vekovej skupine nad 60 rokov 860 000 ľudí, ktorí sa dali zaočkovať tak či tak. A dajú si aj tretiu dávku. My zaplatíme 400 000 eur a ešte sme nikomu nepomohli,“ tvrdí líder SaS.

„Keď toto má byť väčšinová vôľa legitímne zvolených zástupcov ľudu, tak nech sa stane väčšinová demokratická vôľa,“ odpovedal na otázku, prečo jeho strana napriek týmto výhradám návrh nevetovala.

Matovič verí, že poukazy budú motivovať dôchodcov k zaočkovaniu treťou dávkou. „Je to pre nich životne dôležité, lebo dôchodcom dramaticky klesnú po šiestich mesiacoch protilátky.“

Naopak, „obrovské hospodárske škody“ podľa neho vzniknú tým, že SaS vetovala návrh na zatvorenie škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko