Na hlavný obsah

Sulík si vie predstaviť, že by si neočkovaní pacienti priplácali za liečbu

Je proti povinnému očkovaniu.

Sulík si vie predstaviť, že by si neočkovaní pacienti priplácali za liečbu
Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: SITA

SaS nemá jednotný postoj k povinnému očkovaniu. Keď dôjde na hlasovanie o takomto návrhu v parlamente, poslanci za liberálov budú mať zelenú kartu. Povedal to v stredu (15. 12.) minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS) v Rádiu Expres.

Príplatky pre neočkovaných?

„Som proti povinnému očkovaniu – zodvihlo by to korupciu, ak by sme dávali ľuďom napríklad pokuty 300 či 330 eur,“ myslí si. Uviedol aj príklad, že ten, kto sa nechce dať zaočkovať, by mohol podplatiť svojho známeho lekára, ktorý by vakcínu vylial a svojmu pacientovi vystavil preukaz o tom, že je zaočkovaný.

„Mali by sme dať ľuďom právo urobiť aj rozhodnutie, ktoré je zlé. Očkovať by sme mali preto, že ľudia si chcú chrániť životy. Mali by sme sa vrátiť k tomu, nech sa zaočkuje ten, kto chce byť zaočkovaný,“ doplnil.

Vie si však predstaviť, že by si neočkovaní priplácali za liečbu, ak skončia v nemocnici. „Tak, ako si u zubára priplatíte, tu by bolo pre nezaočkovaných, že si priplatia, ak skončia v špitáli,“ vyhlásil. Povedal, že o tejto téme sa hovorilo aj na koaličnej rade a stále sa o tom diskutuje.

Neočkovaní by podľa neho „mali znášať vyššie náklady, lebo obsadzujú lôžka“.

Sulík: Kollár si robí kampaň proti koalícii

K reforme nemocníc, ktorá prešla v utorok v NR SR, poznamenal, že na vláde a v parlamente prešla „len vďaka SaS“. Nepodporilo ju koaličné hnutie Sme rodina a rovnako sa zachovalo aj pri reforme národných parkov.

Šéf hnutia Boris Kollár si podľa Sulíka „robí kampaň proti koalícii“. „Prekvapuje ma, že to (ministrovi financií) Igorovi Matovičovi (OĽANO) vôbec nevadí,“ zamyslel sa.

Povedal tiež, že Kollár by mu s takýmto prístupom v koalícii nechýbal. „Keď má byť proti kľúčovým reformám, je tam zbytočný. Ja byť na jeho mieste tam, kde hlasujem proti kľúčovým miestam, by som v takej koalícii nebol,“ dodal s tým, že SaS napokon podporila aj 200 a 300-eurové odmeny pre zaočkovaných seniorov. Bolo by podľa neho oveľa horšie, ak by prešli prv presadzované 500-eurové poukazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko