Na hlavný obsah

Sulík je proti povinnému očkovaniu, otvoril by aj reštaurácie

Tvrdí, že ľudia by povinnosť dať sa zaočkovať obchádzali.

Sulík je proti povinnému očkovaniu, otvoril by aj reštaurácie
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: SITA

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že je proti zavedeniu povinnosti dať sa zaočkovať proti koronavírusu. „Považujem to za nešťastné riešenie,“ uviedol s tým, že strana SaS je v tejto otázke nejednotná.

Podľa Sulíka by uzákonenie povinného očkovania mohlo viesť k zvýšeniu korupcie. „Moja obava je, že vytvoríme také podmienky, ktoré budú podnecovať ku korupcii.“

Myslí si, že ľudia sa budú snažiť povinnosť dať sa zaočkovať obísť, a to aj za cenu porušenia zákona. „Povinnosť bude v tom, že niekto to má urobiť a keď to neurobí, tak dostane pokutu. No čo ten človek spraví, zoberie peniaze a podplatí lekára, za to, aby to strekol do umývadla,“ vyhlásil.

Gröhling hlasoval proti pandemickým opatreniam

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyhlásil, že nesúhlasí so zavedením dištančného vzdelávania, ktoré bude platiť od pondelka (13. 12.). „Nevedel som sa stotožniť s uznesením vlády a musel som hlasovať proti nemu,“ povedal. „Budem obhajovať každé jedno dieťa, každú jednu odučenú hodinu v každej jednej škole,“ dodal.

Minister nevedel konkretizovať, kedy sa deti do školských lavíc vrátia. „Bol by som rád, keby som vedel prisľúbiť, že sa deti do škôl vrátia 10. januára, ale vidíte, aká je situácia,“ vyhlásil.

Gröhling nevidí dôvod na to, aby sa po prázdninách do škôl vrátili len zaočkované deti. „Budeme vytvárať nové nástroje, aby sme mali bezpečné prostredie, a aby sme po určitom čase vedeli urobiť veľké skríningové pretestovanie,“ uviedol.

Nad odstúpením z funkcie neuvažuje. „Nevidím na to dôvod, čo by sa zmenilo? Možno, keby som odišiel z pozície, tak by sa do škôl nechodili ani tie dva týždne,“ vyhlásil.

Gröhling má na povinné očkovanie opačný názor ako jeho stranícky šéf. „Podporujem povinné očkovanie či už pre profesie alebo pre vekové kategórie,“ povedal.

Očkovanie je podľa neho jedinou cestou, ako sa dostať z pandémie. „To, čo sa bude najbližšie dni diať, je zodpovednosťou každého z nás,“ dodal.

Sulík by pre očkovaných a prekonaných otvoril aj reštaurácie

Sulík avizované otváranie prevádzok a služieb pre očkovaných a prekonaných víta, kritizuje však, že reštaurácie zostávajú zatvorené. „Neteší ma to, že reštaurácie ešte neotvárajú, to sa na vláde nepodarilo presadiť,“ povedal.

Vláda sa venovala aj téme odškodnenia pre gastro prevádzky. „Aby dostali podporu kvôli poklesu obratu, preplatenie nájmu a do tretice na pracovnú silu,“ objasnil Sulík. Vyhlásil, že spraví všetko preto, aby boli reštaurácie poriadne odškodnené.

Tvrdí, že peniaze sa na to nájdu. „Máme na to tri alebo štyri milióny, ktoré ostali z predchádzajúceho programu. Keď sa tie financie minú, tak požiadame o ďalšie,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko