Na hlavný obsah

Švajčiarsko sprísňuje opatrenia na hraniciach

Obmedzí aj hromadné podujatia.

Švajčiarsko sprísňuje opatrenia na hraniciach
Ilustračná snímka - cestujúci s ochrannými rúškami nastupujú do vlaku. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko od soboty (4. 12.) sprísni opatrenia proti koronavírusu. Všetci, ktorí prekročia hranice, budú musieť predložiť negatívny PCR test, a to aj keď sú zaočkovaní alebo prekonali covid. O rozhodnutí informovala na svojom webe švajčiarska vláda. Opatrenie, od ktorého si krajina sľubuje odľahčenie nemocníc, má zatiaľ platiť do 24. januára budúceho roka.

Bern počíta tiež s tým, že aj ľudia, ktorí do krajiny pricestujú s negatívnym testom, budú musieť medzi štvrtým a siedmym dňom pobytu absolvovať ďalšie testovanie, a to buď PCR, alebo antigénové.

Nové pravidlá sa netýkajú občanov susedných prihraničných regiónov. Zároveň s prijatím nových opatrení ruší vláda doterajší zoznam krajín, na ktorých občanov sa po príchode do Švajčiarska automaticky vzťahovala karanténa.

Menia sa aj niektoré ďalšie pravidlá. Pri všetkých interiérových verejných podujatiach sa bude vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní choroby alebo negatívny test. Na vonkajšie akcie sa vzťahuje rovnaká požiadavka, ak sa na nich zúčastňuje viac ako 300 ľudí.

Usporiadatelia vnútorných aj vonkajších podujatí budú mať navyše možnosť vstup obmedziť len pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo covid prekonali. V takom prípade návštevníci nemusia nosiť rúška.

Za posledných 14 dní sa vo Švajčiarsku potvrdilo vyše 100 000 prípadov nákazy. Zo rovnaké obdobie evidujú v krajine 193 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet