Na hlavný obsah

Svet je o krok bližšie k vakcíne proti HIV

Zatiaľ ju testovali len na zvieratách.

Svet je o krok bližšie k vakcíne proti HIV
Ilustračná snímka - členovia indickej mimovládnej organizácie vytvárajú zo zapálených sviečok červenú stuhu, ktorá je symbolom boja proti AIDS. Foto: TASR

Testy mRNA vakcíny proti vírusu HIV na myšiach a opiciach priniesli sľubné výsledky, vyplýva zo štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Nature Medicine.

Ako píše agentúra AFP, výskum vedcov z amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), farmaceutickej spoločnosti Moderna a ďalších inštitúcií preukázal, že očkovacia látka je bezpečná a vyvolala žiadanú imunitnú reakciu proti vírusu podobnému HIV.

Opice, ktoré dostali vakcínu a potom niekoľko posilňovacích dávok, mali o 79 percent nižšie riziko nákazy po kontakte s vírusom SHIV, veľmi podobným vírusu HIV.

O vakcínu sa vedci usilujú už štyri desaťročia

„Napriek takmer štyrom desaťročiam úsilia globálnej vedeckej komunity sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť cieľ účinnej vakcíny na prevenciu HIV,“ povedal predseda NIAID a spoluautor štúdie Anthony Fauci.

„Táto experimentálna mRNA vakcína kombinuje niekoľko funkcií, ktoré môžu prekonať nedostatky iných experimentálnych vakcín proti HIV, a preto predstavuje sľubný prístup,“ dodal.

Dve dávky testovanej vakcíny vyvolali v myšiach produkciu „neutralizujúcich“ protilátok – bielkovín, ktoré sa prichytia na povrch vírusu a zabránia mu napadnúť bunky infikovaného zvieraťa.

Vedľajšie účinky boli len mierne

Dávky vakcín podané zvieratám boli pomerne vysoké, napriek tomu sa u nich vyskytli len mierne a dočasné vedľajšie účinky, ako napríklad strata chuti do jedla.

Aj po roku mali všetky očkované opice v tele neutralizujúce protilátky proti viacerým kmeňom HIV vírusu. Okrem toho vedci evidovali pri opiciach aj vyššiu koncentráciu rôznych typov bielych krviniek, ktoré sú dôležité pre celkovú imunitu.

Dve zo siedmych imunizovaných opíc sa po vystavení vírusu vôbec nenakazili, pričom pri ostatných piatich sa infekcia prejavila oneskorene, v priemere až po ôsmich týždňoch. Neočkované zvieratá sa nakazili už po troch týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet